Despre cum dinozaurii conduc lumea

imaginea alb negru a unei machete a unui dinozaur
Poza alex badarau

Alexandru Bădărău - Guest Author

Alex îți întrerupe programul preferat cu o pauză publicitară din 2008 și scrie și alte lucruri de mai dinainte, probabil din vremea când părinții au cedat insistențelor și l-au lăsat sa bată furios în tastele unei mașini de scris. După 14 ani în publicitate încă e convins că orice text poate fi amuzant și inteligibil, dacă e scris cum trebuie. Chiar și cele despre variația cu 0.3% a prețului petrolului.

Faptul că petrolul și-ar trage originile din fosilele dinozaurilor e un mit. Dar asta nu înseamnă că nu ne putem amuza gândind-ne că, undeva in raiul lor, reptilele gigantice verifica din când în când știrile, își pun ochelarii pe nas si se amuză profund de felul in care încă conduc lumea, influențând creșterea industriei, politica externa dintre Orientul Mijlocul si S.U.A și tot așa.
 
Păi, ar fi anormal pentru 2022 ca prețul petrolului să fie stabil și de bun simț. însă, în ultimele luni, au apărut noi masuri care încearcă stabilizarea pieței. Hai să trecem prin ele.
 
In primul rând, prețul a scăzut în ultimele luni, împins majoritar de o contracție pe piața asiatică și mai ales de epidemia COVID din China. Simultan, cum “una calda, una rece” pare a fi mantra ultimilor ani, Arabia Saudita a anunțat diminuarea producției. Și cum cererea e slabă iar oferta îi ține isonul, vorbim despre o lovitură dublă asupra economiei. Iar prețul petrolului e cu 15$ mai mare decât anul trecut.
 
Deci ce facem?
 
Daca ești Chevron, atunci repornești, parțial, producția in Venezuela după o pauza de trei ani. Deși cei 15.000 de barili pe zi nu sunt o cifră impresionanta, intenția contează. Politic fiindcă implică o redeschidere a unei piețe importante iar ca cifre, un estimat de 200.000 de barili pe zi într-o perioadă de șase luni.
 
Și Irak plănuiește o creștere a producției, de la un milion la un milion si jumătate de barili in 2023. Vecinii din Kuwait, care tocmai au deschis o mega rafinărie tocmai au exportat primele cantități de kerosen si urmează ca în câteva săptămâni să pornească și producția de diesel. Până la anul ne așteptăm ca rafinăria să aibă o producție de 615.000 de barili anual.
 
Pentru a câștiga concursul pe popularitate și Nigeria anunță deschiderea unei rafinării noi în 2023, cu o producție de 650.000 de barili anual. Și, dacă ești U.E., atunci ești prins în discuții infinite despre plafonarea prețului, enervând Polonia și Țările Baltice, alegând un preț mai mare decât cel curent. Nu în ultimul rând, Enbridge Inc, anunță raționalizarea transferului de petrol prin conductele canadiene, obligând producătorii să vândă mai ieftin dar și să producă mai puțin.
 
Așa că, pe scurt, piața face tot posibilul pentru a stabiliza prețul petrolului. Cât va dura și cât de eficient va fi, nu știm, dar putem spune că dinozaurii au ajuns sa fie creaturi foarte complexe, volatile și importante la bursă. Speram doar să ia și un Prozac.

Articole recomandate
Nu rata noutățile

Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, Bursa pe Bune. În plus, clienții au acces la rapoartele zilnice Zori de Bursă și rapoartele Flash Rezultate Financiare.

Esti gata sa investesti? - Investimental.ro
Ești gata să investești?

Începe de azi, e simplu.

Poți începe să tranzacționezi în 15 min. Cu deschidere de cont și alimentare incluse.