De ce să te finanțezi la bursă?

Te gândești că România poate fi o țară ca-n afară…poate de aceea ești încă aici sau te gândești să revii. Și vrei ca lucrurile să se schimbe, ba chiar spui tuturor că ai pune umărul dar nu știi cum – până una alta, taxele ți le plătești, gunoiul îl arunci selectiv la pubelă și mergi cu bicicleta pe unde poți, chit că uneori pista are un stâlp în mijloc. Ce ai putea să faci mai mult?

  • Capital răbdător
  • Imagine puternică
  • Angajați motivați
  • Furnizori deschiși
  • Clienți receptivi
  • Avantaje strategice

Păi, te-ai putea uita din nou înspre vest, fiindcă una dintre rețetele creșterii economice transparente e pusă în practică cam din 1600 – finanțarea afacerilor la bursă. Fiindcă piața investițiilor nu permite doar agregarea resurselor financiare ci și dispersia riscului. În ultimii 400 de ani, afacerile listate care au rămas active pe piață au avut capacitatea de a compensa pierderi și de a genera profituri suplimentare. Dar mai mult decât atât, simpla lor existență a democratizat creșterea economică. Până la urmă, ce poate fi mai deschis decât ideea că poți investi într-o afacere care ți-a câștigat încrederea – și că poți câștiga din asta. Întâlnirea dintre companiile care și-au dorit creșterea prin finanțarea la bursă și cei deschiși să ofere această finanțare a însemnat nu doar prosperitate- ci și o societate mai egală.

Ok, coborând de pe culmile utopiei – care sunt avantajele pentru o companie care dorește să se finanțeze la bursă?

Multiple, dar am decis le grupăm în șase categorii: Capital răbdător, Imagine puternică, Angajați motivați, Furnizori deschiși, Clienți receptivi și Avantaje strategice.

Capital Răbdător

Gândește-te la bursă ca la un maraton, nu un sprint – o piață dedicată atragerii de capital pe termen lung. Oligațiunile corporative tind să aibă scadențe mai lungi de trei ani și în general pornesc de la 5 ani în sus, în timp ce capitalurile proprii atrase prin acțiuni nu mai trebuie rambursate. Ori când vorbim despre o piață în care 90% dintre companii totalizează active mai mici decât datoriile iar cei mai mari 100 de întreprinzători autohtoni au o competivitate redusă și vulnerabilități cauzate de lipsa capitalizării adecvate, devine evident motivul pentru care bursa reprezintă o soluție.

Până la urmă, prin listarea la bursă, o companie nu acoperă doar finanțarea pe termen lung ci câștigă și accesul la alte căi de finanțare, diversificând sursele și dovedind dedicarea către un model de business sănătos și transparent. Iar ca emitent de acțiuni și obligațiuni, postura de negociere cu toți finanțatorii devine automat mai bună.

Imagine mai puternică

Vrei să-ți vezi firma apărând pe ecranele a sute de mii de telefoane fară să plătești un leu? Să apari în presă? Să ai un public dedicat? Bursa-ți spune bun venit.

Publicitatea? Bursa în sine e obligată să-ți publice rapoartele curente, anuale, semestriale sau trimestriale, presa preia comunicările ca să nu mai spunem că ești la un tap distanta de orice telefon. Investitorii și cei care se gândesc să investească sunt mereu cu ochii pe piață – cine nu-și dorește să afle de un deal bun înaintea oricui? Iar faptul că firma ta este listata la bursa o asociază automat cu valorile sale intrinseci – transparentă, soliditate și seriozitate.

Angajați motivați

 Știi că cea mai importantă resursă a unei firme e formată din cei care lucrează pentru tine. Și la fel de bine știi că vremurile în care un talent se angaja pentru o companie și rămânea acolo până la pensie s-au dus de mult. Angajații care performează tind să fie ofertați de competitori ori caută singuri un loc nou. Și asta fară să luam în considerare numărul enorm de demisii din ultimii doi ani, la scală globală. Iar dacă-ți spunem că un angajat nou te poate costa cu 50-60% mai mult decât a păstra un talent, atunci devine cumva evident că un mecanism de a-ți tine oamenii cheie în firmă ar fi binevenit.

Bursa livrează din nou. Spre deosebire de o mărire sau de un pachet salarial care ți-ar face ochii să lăcrimeze, programele de remunerare cu opțiuni pe acțiunile firmei pot atrage și retine talentul de care ai cu adevărat nevoie – cei care își doresc în mod organic să vadă că firma are profit – fiindcă acesta se concretizează în profitul lor. Iar același lucru îi și reține – e mai simplu să fii motivat și să investești mai mult timp când știi că lucrezi pentru tine, nu doar pentru un salariu. Iar psihologic, tu le oferi apartenență la ceea ce construiești, transformandu-i în parteneri cu adevărat.

Clienți Receptivi

Când firma ta este listată la bursă poți câștiga mai mult decât investiții – poți câștiga un capital de încredere. Ești vizibil și ești transparent iar asta contează – până la urmă, orice consumator își dă seama că o companie transparentă e una pe care te poți baza cu adevărat. Iar fidelizarea este mai ușoară când creezi un sentiment de apartenență și oferi posibilitatea oricărui client de a investi și influența brandul pe care-l iubește. Sau, spus altfel, e mult mai probabil ca un client să mănânce în restaurantul la care deține acțiuni. What goes around, comes around.

Furnizori deschiși

Există un moment în viața oricărei firme în care relația cu furnizorii se aseamănă cu prima întâlnire. Faceți schimb de nume, vorbiți despre job, cât câștigi, cum câștigi, cine e tata, cine e mama, de ce ar trebui să existe a doua întâlnire, dar stai că e târziu și poate te sun eu mâine … pe scurt, e greu să le câștigi încrederea și e greu să știi cine e de încredere. Doar că, spre deosebire de o întâlnire lăsată în coadă de pește, o relație defectuoasă cu un furnizor poate duce la probleme mai mari decât o seară petrecută cu lacrimi, înghețată și piesa ta tristă favorită pusă pe repeat.

Dar listarea la bursă poate ajuta. Furnizorilor le e mai simplu să vadă informațiile unei firme publicate pe site-ul bursei. Iar firma ta probabil că va avea mai multă încredere într-un furnizor care colaborează cu companii listate la bursă – de obicei tind să trateze afacerile cu seriozitate. În plus, când vine vorba de partenerii externi, poți obține condiții comerciale mai bune, în special legat de garanțiile și termenele de plată oferite.

Avantaje strategice

Nu știm dacă pare deja evident, dar în momentul în care firma ta e listată la bursă aduci în ecuație modalități noi de finanțare pe termen lung, vizibilitate sporită, mecanisme suplimentare de retenție a angajaților, relații îmbunătățite cu furnizorii – ceea ce automat va duce la realizarea mai ușoară și eficientă a unei strategii de diferențiere sau de cost leadership prin obținerea unor marje operaționale superioare.

Mai mult, emitenților de la bursă le este mai ușor să își pună în aplicare planurile strategice inclusiv pentru că le deschide mai multe posibilități în materie de fuziuni și achiziții (M&A), atât ca achizitor (ex. partenerul va accepta mult mai ușor plata parțială sau integrală cu acțiuni) cât și în calitate de companie achiziționată. Cred că-ți dai seama de ce spunem – avantaje strategice.

Articole recomandate
Nu rata noutățile

Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, Bursa pe Bune. În plus, clienții au acces la rapoartele zilnice Zori de Bursă și rapoartele Flash Rezultate Financiare.

Esti gata sa investesti? - Investimental.ro
Ești gata să investești?

Începe de azi, e simplu.

Poți începe să tranzacționezi în 15 min. Cu deschidere de cont și alimentare incluse.