Finantare prin obligatiuni corporative

Emiți obligațiuni.. În alte cuvinte, iei un credit și în același timp eviți un drum la bancă sau acel telefon către cel mai bun prieten în care îl întrebi cinci minute ce mai face, dacă a mai fost la pescuit și apoi dacă n-ar vrea să se bucure de oportunitatea de a fi cel mai important și singurul investitor al afacerii tale.

  • Finanțare fără diluarea dreptului de vot
  • Garanțiile sunt opționale
  • Posibilitatea rambursării anticipate

De ce obligațiuni corporative?

Ai o firmă. Emiți obligațiuni. În alte cuvinte, iei un credit și în același timp eviți un drum la bancă sau acel telefon către cel mai bun prieten în care îl întrebi cinci minute ce mai face, dacă a mai fost la pescuit și apoi dacă n-ar vrea să se bucure de oportunitatea de a fi cel mai important și singurul investitor al afacerii tale. Obligațiunile te scutesc de cele cinci minute de tăcere ciudată fiindcă suma vine de la un grup de investitori. Ceea ce înseamnă că riscul individual e mai mic iar firma ta poate primi un capital mai mare decât ar fi dispus să o ofere un singur creditor. Mai mult, nici nu trebuie să cedezi din controlul asupra capitalului În plus, o mare parte a obligațiunilor sunt negarantate, pot fi răscumpărate înainte de scadenta la inițiativă emitentului, folosite în orice scop legal declarat în documentele de emisiune ale ofertei și tind să aibă scadente de la cinci ani în sus. Rezumatul ar fi că, spre deosebire de un credit bancar, te bucuri de mult mai multă flexibilitate. Partea mai puțin bună? Dobânzile tind să fie mult mai mari.

Vrei să emiți obligațiuni? Se poate face prin oferte publice primare sau plasamente private, ambele variante fiind intermediate de către un broker sau o banca autorizata. Primele implică aprobarea unui prospect de către ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară) și pot fi deschise întregului public de investitori din țară și din străinătate în anumite condiții. Asta înseamnă că un interval de 5-8 luni de la semnarea contractului și până la încasarea banilor este unul rezonabil, dar acest lucru depinde mult de complexitatea afacerilor emitentului și de resursele interne pe care le alocă pentru operațiune.

Te întrebai ce sunt plasamentele private de obligațiuni? Probabil că nu, dar ar trebui să știi că sunt tot oferte primare dar nu sunt deschise publicului larg – așa că nu, probabil că unchiul tău preferat nu va putea să fie implicat decât dacă se califică pentru a fi invitat. Detaliile ofertei nu sunt publice și sunt accesibile doar pe bază de invitație, în limita a 149 de investitori de retail sau fară limită pentru investitori calificați. Tu și brokerul stabiliți împreună propriile criterii pentru distribuirea invitațiilor dar nu vei putea face publicitate operațiunii – desi ne gândim că poate ai un număr de coregrafie în minte gândit special pentru ocazie. Poți, totuși, să-l folosești pentru anunțarea rezultatelor, ulterior încheierii plasamentului. Daca operațiunile și structura organizatorică ale companiei nu sunt foarte complexe și asigura resurse interne suficiente pentru operațiune durata de la semnarea contractului și până la încasarea banilor poate fi de 3-4 luni.

Cât durează listarea?

Indiferent că apelezi la o ofertă publică sau plasament privat, investitorii la care Investimental are acces își doresc că emitentul să își asume prin documentele aferente ofertei un angajament ferm de listare a emisiunii. În cazul ofertelor publice aceasta se face de regula foarte rapid, în cel mult 2 săptămâni de la încheierea ofertei, în timp ce pentru plasamente durata este mai mare, de obicei de cam 3 luni de la momentul încheierii plasamentului.

Principalele condiții pentru listare

Ok, ce trebuie să facă compania ta pentru a putea fi admisă la tranzacționare? Păi, în funcție de piața în care se face listarea obligațiunilor, trebuie să îndeplinească anumite condiții. Știm că nu te-am lămurit cu totul dar, fără a intra într-o pădure de detalii, menționam doar că îți trebuie un istoric de situații financiare de cel puțin trei ani, dintre care cele mai recente una până la trei situații anuale trebuie să fie audiate. De un Consiliu de Administrație format din cel puțin trei membri – sau cinci, în anumite cazuri – și că în actul constitutiv să existe prevederi cerute de legislația pieței în care se va lista.

Articole recomandate
Nu rata noutățile

Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, Bursa pe Bune. În plus, clienții au acces la rapoartele zilnice Zori de Bursă și rapoartele Flash Rezultate Financiare.

Esti gata sa investesti? - Investimental.ro
Ești gata să investești?

Începe de azi, e simplu.

Poți începe să tranzacționezi în 15 min. Cu deschidere de cont și alimentare incluse.