Finantare prin actiuni preferentiale

Dacă te interesează finanțarea cu un instrument hibrid, care îți aduce capital permanent fără plăți de dobândă și fără diluarea dreptului de vot, atunci ai venit pe pagina potrivită.

  • Capital pe termen nelimitat
  • Finanțare fără diluarea dreptului de vot
  • Nu plătești dobândă

De ce acțiuni preferențiale?

Vrei să atragi capital permanent dar nu-ți dorești să împarți controlul dar nici nu vrei să fii obligat să plătești dobândă dar ești dispus să plătești în mod prioritar dividende noilor acționari dar…nu, atât. Ar fi urmat o glumă despre rețeta ta secretă de salsa care nu-și avea locul într-o discuție despre majorarea de capital cu aport în numerar prin emiterea de acțiuni preferențiale.

Credem că înțelegi ideea – societatea ta stabilește formula după care se va calcula dividendul preferențial, emite acțiunile, are în vedere că acționarii ordinari nu vor putea primi dividende până la plata acestuia și brusc ai o majorare de capital fară a da dreptul de vot în Adunarea Generală a Acționarilor.

Oferte secundare și subsecvente

Procesul e același ca și pentru acțiunile ordinare – o ofertă publică primară sau plasament privat. La fel ca și pentru acțiunile ordinare operațiunea implică o majorare de capital, și modificări mai substanțiale ale actului constitutiv. Există și posibilitatea ca un acționar preferențial existent să organizeze o ofertă publică secundară prin care să își vândă deținerile pentru a își finanța propriile activități. Tot la fel ca și în cazul acțiunilor ordinare, termenul ”ofertă secundară” poate să însemne și că s-a lansat o a doua (sau a treia, etc.) ofertă de acțiuni din aceeași clasă (i se mai spune și „ofertă subsecventă” dar e ok, poți să îi zici cum vrei). În funcție de situație va trebui întocmit fie un prospect (la ofertele publice) fie un document de prezentare a ofertei (pentru plasamente) iar etapele administrative, durata operațiunilor și condițiile de listare sunt similare cu cele din cazul finanțării cu acțiuni ordinare.

Cât durează listarea?

Astfel, la fel ca și pentru ofertele publice și plasamentele de acțiuni ordinare și obligațiuni corporative investitorii la care are acces Investimental își doresc ca prin documentele ofertei compania emitentă să își asume un angajament ferm de listare. În cazul ofertelor publice acest lucru are loc de obicei rapid, în cel mult o lună de la încheierea ofertei, în timp ce pentru plasamente durata este mai mare, de obicei de cam 3 luni de la momentul încheierii plasamentului. Tot similar cu obligațiunile, în funcție de tipul de operațiune aleasă, durata de timp de la semnarea contractului și până la încasarea banilor de vânzător poate fi de cam 3-4 luni pentru plasamente private sau de 6-8 luni pentru ofertele publice (la ultimele procesul de aprobare ASF fiind anterior ofertei). Aceste orizonturi de timp pot fi însă și mai mari dacă operațiunile și structura organizatorică ale companiei sunt foarte complexe sau aceasta nu alocă resurse interne suficiente pentru operațiune.

Principalele condiții pentru listare

Vrei să fii admis la tranzacționare? În funcție de piața pe care se va face listarea acțiunilor, societatea ta trebuie să îndeplinească anumite criterii. La fel ca și la obligațiuni menționam că ea trebuie să aibă un istoric de situații financiare publicate de cel puțin 3 ani dintre care cele mai recente una până la trei situații anuale trebuie să fie auditate. Mai mult, pentru piața principală există și cerințe privind profitul ultimilor ani. Emitentul trebuie de asemenea să aibă un Consiliu de Administrație format din cel puțin 3 membri (în anumite cazuri cel puțin 5) și să aibă în actul constitutiv anumite prevederi cerute de legislația pieței pe care se va lista. Pentru acțiuni aceste cerințe sunt ceva mai stricte decât pentru obligațiuni, deoarece privesc și modul de organizare a AGA și de plată a eventualelor dividende.

Articole recomandate
Nu rata noutățile

Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, Bursa pe Bune. În plus, clienții au acces la rapoartele zilnice Zori de Bursă și rapoartele Flash Rezultate Financiare.

Esti gata sa investesti? - Investimental.ro
Ești gata să investești?

Începe de azi, e simplu.

Poți începe să tranzacționezi în 15 min. Cu deschidere de cont și alimentare incluse.