Rezoluțiile lui 2023

numarul 2023 format din artificii pe fundal negru
Poza alex badarau

Alexandru Bădărău - Guest Author

Alex îți întrerupe programul preferat cu o pauză publicitară din 2008 și scrie și alte lucruri de mai dinainte, probabil din vremea când părinții au cedat insistențelor și l-au lăsat sa bată furios în tastele unei mașini de scris. După 14 ani în publicitate încă e convins că orice text poate fi amuzant și inteligibil, dacă e scris cum trebuie. Chiar și cele despre variația cu 0.3% a prețului petrolului.

Știi cum 2020 părea să fie anul la sfârșitul căruia te gândeai că nu poate fi mai rău decât atât, doar că 2021 și 2022 să-ți spună „hold my beer?”. Dacă după doi ani dificili nu te-ai ascuns într-un schit pe un vârf de munte – ceea ce am înțelege pe deplin – atunci știi că sfârșitul lui 2022 pare a fi la fel de ”optimist” ca și anii precedenți.
Dar oare lucrurile sunt așa de rele? Chiar ne îndreptăm spre o recesiune la viteza maxima într-un camion fără frâne? Care-i în flăcări? Și din boxe auzim hituri pop ale anilor 90? Coșmarul nu se mai termina?

Hai să zicem așa – Dacă te aștepți doar la vesti bune și previziuni optimiste…ăăăă…nu. Economia da semne că-și mai dorește să stea în pat cu un ceai si, de bine sau rău, simptomele merită luate în considerare. Pentru prima data din mai 2020 exporturile Chinei au scăzut.  Cifra globala nu pare mare lucru – 0.3% dar anual vorbim de 19% către S.U.A. și 9% către U.E. Ok, China și pangolinii lor poate că merită mai puțin noroc dar simultan Taiwan și Coreea de Sud au exportat cu 87% mai puțin către Coasta de Veste a S.U.A., încrederea în mediul de afaceri în Germania e cu 5% sub standard iar din indicii Bloomberg jumătate arată contracție și nici unul expansiune. 60% din economiștii americani prevăd o recesiune. Așa că, revenind la Moș Crăciun, dincolo de costurile montajului de radar pe sanie nici economia nu pare a fi de partea lui când vine vorba de a umple sacul.

Dar dacă, urmărind mantra O Viață Minunată, în loc de a ne arunca speranțele de pe un pod am asculta îngerul păzitor al investiților și ne-am da seama că din 1970 și până acum economiștii au reușit să prevadă o recesiune de fix zero ori. Nu, nu am încurcat cifra.

PIB-ul S.U.A. a crescut cu 2.6% în trimestrul trei, consumatorii americani au încă 2,5 trl. de dolari în cash în bănci iar averea gospodăriilor din State a crescut cu 25 trl. de dolari. 70% din deținătorii de locuințe din SUA au scoruri de credit înalte, față de doar 20% în 2006. Veniturile au ținut pasul cu inflația. Șomajul e scăzut și dacă ne uitam la piețele în care costurile au crescut exponențial, vom vedea că în principal e vorba de piața auto, cea energetica și chirii. Sunt domenii de ignorat? Nu. Sunt definitorii pentru întreaga economie? Din nou, nu. Piața semiconductorilor și-a revenit, în cea mai mare parte iar din cauza creșterii costurilor ipotecilor preturile de piață imobiliara s-ar putea stabiliza și apoi chiar scădea ușor. O eventuală recesiune ar putea deci să fie scurta și…tolerabilă.

Deci semne bune anul are? Nu neapărat (până la urmă bursa și piața titlurilor de stat din SUA indică și ele o recesiune), dar nici nu dă semne că o apocalipsa financiara e iminenta. Iar în piața investițiilor oricum prezentul e mai puțin important decât intuirea viitorului trend.

Așa că noi am spune să privești anul nou cu optimism. Dacă-i rău, nu va fi atât de rău și dacă va fi bine, ca să nu fie rău (da, a trebuit să citam un mare filosof contemporan) atunci vom putea crede că 2023 e în sfârșit anul în care lucrurile încep să se îndrepte. Pana atunci, Sărbători Fericite și sperăm că Moș Crăciun să nu devină următorul erou din Top Gun.

Articole recomandate
Nu rata noutățile

Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, Bursa pe Bune. În plus, clienții au acces la rapoartele zilnice Zori de Bursă și rapoartele Flash Rezultate Financiare.

Esti gata sa investesti? - Investimental.ro
Ești gata să investești?

Începe de azi, e simplu.

Poți începe să tranzacționezi în 15 min. Cu deschidere de cont și alimentare incluse.