Șoricei miliardari

figurina unui soricel faimos
Poza alex badarau

Alexandru Bădărău - Guest Author

Alex îți întrerupe programul preferat cu o pauză publicitară din 2008 și scrie și alte lucruri de mai dinainte, probabil din vremea când părinții au cedat insistențelor și l-au lăsat sa bată furios în tastele unei mașini de scris. După 14 ani în publicitate încă e convins că orice text poate fi amuzant și inteligibil, dacă e scris cum trebuie. Chiar și cele despre variația cu 0.3% a prețului petrolului.

In mod normal, dacă ne-ai spune că vrei să investești în câini care vorbesc, următorul cavaler Jedi sau sediul supereroilor am ridica o sprânceană și te-am întreba daca asta e tot ce-ti spun vocile. După care tu ai ridica o sprânceană și ne-ai întreba ce-i în neregula cu investitul în Disney, o companie cu o valoare de piață de aproximativ 170 de miliarde de dolari. Ok, hai să vorbim despre colosul din piața de entertainment. Fiindcă nu totul e distracție și zâmbete, chiar și-n Fantasia.
 
Bog Iger s-a întors pe 20 noiembrie în poziția de CEO înlocuindu-l pe Bob Chapek – care a rezistat mai puțin de trei ani. Asta deși Bob îl alesese pe Bob. După care Bob și Bob au început să nu se mai înțeleagă, Bob s-a retras, celălalt Bob a supărat producătorii din Hollywood și pe Scarlett Johanson așa că Bob fost înlocuit cu Bob. Totul e clar, nu?
 
Sub forma de scenariu povestea de mai sus ar putea fi o comedie, dar în viața reala dorința lui Bob Chapek de a împinge Disney agresiv spre piața de streaming s-a dovedit a fi o sabie cu doua tăișuri. Pe de o parte, numărul de abonați a depășit Netflix. Pe de alta, Disney a anunțat pierderi operaționale pe piața de streaming de 1,5 miliarde de dolari, ceea ce ar fi echivalentul averii lui Scrooge McDuck, probabil. Disney încheie cel mai prost din 1970 și pana acum, cu un preț al acțiunilor ce a scăzut cu 41% și disponibilizări anunțate. Artiștii și-au simțit atât independenta  – cât și veniturile – amenințate de politicile noi și au acționat. Uneori, în instanța.
 
Așa că întoarcerea regelui, Bob Iger, care a condus Dinsey timp de 15 ani pare a fi un semn de restabilizare și optimism. Acțiunile au crescut cu 6%, acționarii l-au învestit cu puteri depline iar din faimosul castel probabil că s-a auzit un sunet mic de contabil fericit.
 
Dar fiindcă un happy end nu-i mereu ca-n basme, cel mai probabil că Iger va trebui să continue cu ultimele măsuri anunțate de Chapek: scumpirea cu 38% a abonamentelor Dinsey Plus, un nou model de abonament cu reclame integrate sau disponibilizările de mai sus. Nu știm dacă la fel va fi și cu achiziția perfectată recent a celei de-a  opta nave de croazieră a grupului, fiindcă până la urmă nici un imperiu nu se poate lipsi de o componenta navală.
 
Așa că viitorul se anunță a fi interesant pentru Disney. Uneori mai interesant decât ficțiunea.

Articole recomandate
Nu rata noutățile

Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, Bursa pe Bune. În plus, clienții au acces la rapoartele zilnice Zori de Bursă și rapoartele Flash Rezultate Financiare.

Esti gata sa investesti? - Investimental.ro
Ești gata să investești?

Începe de azi, e simplu.

Poți începe să tranzacționezi în 15 min. Cu deschidere de cont și alimentare incluse.