Cum subscrii în cadrul Ofertelor Publice de Vânzare (fără emiterea de drepturi de preferință) desfășurate prin BVB

Salut!  Chiar dacă se numesc ”oferte de vânzare” tu, ca posibil investitor cu sume de bani disponibile de fapt vei putea să cumperi în cadrul acestei oferte instrumente (acțiuni, obligațiuni) de la cel care lansează oferta și care le va vinde la un preț din intervalul propus prin oferta. 

Subscrierile sau mai bine zis ordinele de cumpărare în cadrul Ofertelor Publice de Vânzare care nu implică emiterea de drepturi de preferință seamănă foarte mult cu un ordin de tranzacționare normal. Cu toate acestea, sunt mici caracteristici, ce e bine să le cunoști dinainte, pentru a nu avea surprize neplăcute. 

Sunt câteva principii ce le vei regăsi, de regulă, în prospectele de ofertă.  

  1. Înainte să plasezi un ordin într-o ofertă trebuie să citești prospectul. Pentru că, prin ordinul transmis de tine în ofertă ne transmiți că: Am luat la cunoștință și accept termenii și condițiile ofertei! 
  2. Citește prospectul înainte să plasezi ordinul, căci majoritatea sunt oferte în care nu poți revoca ordinul!  
  3. Nu poți participa într-o ofertă fără ca banii să fie liberi de orice sarcină. Asta înseamnă că nu poți folosi instrumente sau bani în curs de decontare! 
  4. Cum plasezi ordinul? Cum am spus la început, ca un ordin normal de tranzacționare folosind platforma ArenaXT-web.  

Sunt câteva detalii diferite față de introducerea unui ordin normal, astfel: 

  1. Prima și prima oară, după pe introduci simbolul, trebuie să selectezi piața tehnică pe care vrei să plasezi ordinul.  

Există cazuri în care nu trebuie să selectezi nicio piață tehnică de ofertă. De exemplu, în cazul unei Oferte publice inițiale în vederea listării (IPO) ce se desfășoară într-o singură tranșă. E bine, într-un astfel de caz vei găsi afișat pe formularul de ordin doar piața Principală fără a fi necesar să selectezi ceva.  

Dar, de regulă, o ofertă de vânzare de acțiuni, în funcție de dimensiunea/mărimea ei, poate fi împărțită în mai multe tranșe. 

Deoarece ofertele sunt separate de tranzacționare 

  • O bună parte din acțiuni poate fi cumpărată doar de către investitorii instituționali (fonduri de investiții/pensii, bănci etc) 
  • Restul acțiunilor se adresează spre vânzare investitorilor de retail, dar și acest pachet, mult mai mic, poate fi spart în tranșe diferite. De exemplu: poți avea o tranșă cu alocare garantată și o tranșă cu alocare pro-rata. 

Dacă oferta, conform prospectului, are mai multe tranșe, atunci BVB va aloca câte o piață tehnică fiecărei oferte. Totodată BVB va publica și precizări tehnice în acest sens pe care noi ti le vom pune la dispoziție. 

De regulă, dacă sunt mai multe tranșe, tehnic ele sunt împărțite așa: 

POF – tranșa instituționalilor 

POFA – tranșa de retail cu alocare garantată 

POFS – tranșa de retail cu alocare pro-rata 

În cazul în care tehnic nu e așa, vom face toate demersurile să te informăm ce ai de făcut. 

  1. Următorul pas e să selectezi contul de investiții pe care dorești să pui ordinul, dar ai grijă să fie în regulă din punct de vedere al monedei în care se tranzacționează în ofertă 
  2. Apoi, trebuie să alegi termenul OPEN (deschis) de valabilitate al ordinului. În oferte e obligatoriu ca ordinele să aibă acest termen  de valabilitate. 
  3. La final alegi cantitatea respectând volumul minim sau maxim prevăzut în prospect. De regulă, subscrierea într-o tranșă garantată prevede un volum maxim. Totodată, prospectele prevăd în majoritatea cazurilor un volum minim de subscriere într-o ofertă. 
  4. Apoi, ce-ți rămâne de făcut înainte să confirmi subscrierea, e să pui și prețul. Despre preț o să găsești informații în prospectul ofertei. 

Mai jos găsești un exemplu de ordin de subscriere în ofertă, unde prețul e greșit dar platforma te informează: 

Exemplu de ecran din ArenaXt pentru subscriere intr-o oferta publica

În concluzie, trebuie să reții următoarele legat de participarea în Ofertele Publice de Vânzare care nu implică emiterea de drepturi de preferință: 

  • Banii plasați de tine într-o ofertă trebuie să fie liberi de sarcini (nu se acceptă sume în curs de decontare) 
  • Selectează piața tehnică a ofertei în care ai voie sau dorești să participi 
  • Ordinele trebuie plasate cu termen de valabilitate OPEN (deschis) 
  • Oferta poate fi cu subscrieri revocabile sau irevocabile (de obicei sunt irevocabile) 

Și încă ceva termenii și condițiile ofertei pot fi modificate pe parcursul ei printr-un amendament adus prospectului de oferta de către cel ce a inițiat-o. În acest caz, vei avea dreptul, într-un termen relativ scurt, să îți revoci subscrierea/subscrierile.

Articole similare
Nu rata noutățile

Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, Bursa pe Bune. În plus, clienții au acces la rapoartele zilnice Zori de Bursă și rapoartele Flash Rezultate Financiare.

Esti gata sa investesti? - Investimental.ro
Ești gata să investești?

Începe de azi, e simplu.

Poți începe să tranzacționezi în 15 min. Cu deschidere de cont și alimentare incluse.