Ghid de utilizare al aplicației de mobil Investimental

Investimental este o aplicație pentru telefoane inteligente ce permite tranzacționarea la Bursa de Valori București. Informațiile despre preturile instrumentelor financiare și datele pieței sunt actualizate în timp real. Confirmările pentru comenzile și tranzacțiile tale sunt primite și in timp real.

Alte informații, cum ar fi portofoliul, rapoartele și știrile sunt actualizate la cerere, atingând pictograma “Actualizează” situată în colțul din dreapta sus al ecranului.

Aplicația o descarci de pe platformele GOOGLE PLAY sau APP STORE .

Datele necesare pentru câmpul utilizator/user le găsești in portal la secțiunea Profilul meu – User si date de contact. Parola e aceeași ca aceea de pe portal.investimental.ro/

Câmpul Cod TOTP este pentru Autentificarea cu 2 factori.

După prima conectare aplicația te va întreba dacă vrei să activezi Autentificarea biometrică. Activarea și dezactivarea opțiunii o poți face oricând din preferințele aplicației.

captura ecran din aplicatia Investimental cu pagina de logare

După conectare, aplicația se deschide cu Date de piață (Market Watch – pictograma cu globul pământesc stilizat), o secțiune cu 4 ferestre ce conțin informații despre instrumente și indici financiari.

Prima fereastră e cea de Liste de instrumente. Implicit e afișată lista cu instrumentele Favorite. Lista la început e goală, urmând să o populezi tu. E foarte simplu, accesezi opțiunea din josul ecranului de Căutare (cu pictograma în formă de lupă), apoi cauți instrumentul dorit după nume, ISIN sau simbol și-l salvezi în lista personală apăsând pe steluța. Revii la Market Watch selectând opțiunea din josul ecranului: Date de piață.

În plus, terminalul dispune de un set de liste de urmărire predefinite (template-uri) pentru acces mai ușor la datele de piață.​

În lista de urmărire selectată vezi primul nivel de preț, variația, cât și starea simbolului.​ Dând click pe un simbol, se deschid detaliile simbolului de unde poți iniția noi ordine sau poți deschide piața în adâncime (Registru Ordine).

captura ecran din aplicatia Investimental cu pagina date piata al unui instrument

Glisând către stânga vei accesa alte 3 ferestre (tab-uri) unde puteți vedea:

  1. Indici (Indices) – Evoluția indicilor (click pe un indice și vei găsi detalii, inclusiv compoziția și graficul)
  2. Tranzacții și simboluri (Tickers) – ultime tranzacții (în funcție de preferințele alese în setări, aplicația îți va aduce toate tranzacțiile efectuate la BVB sau doar tranzacțiile din lista selectată în Liste de instrumente)
  3. În a 4-a fereastră găsești zona de gestionare a Alertelor de preț pe dispozitivul pe care ai instalat aplicația. Ca să primești notificarea trebuie să selectezi din setările aplicației opțiunea de activare a notificărilor (Enable push notifications)

captura ecran din aplicatia Investimental cu pagina date piata

Poți să-ți creezi alerte de preț după: trecere peste/sub o valoare, schimbare procentuală peste sau sub o limită și depășirea maximului sau minimului ultimelor 52 de săptămâni. După declanșarea unei alerte aceasta se dezactivează și o vei găsi marcată cu bulină roșie.

Alertele de preț se pot gestiona și din aplicația ArenaXT-web.

captura ecran din aplicatia Investimental cu pagina de alerte

Dacă vrei să-ți vezi operațiunile curente sau anterioare accesează secțiunea Operațiuni.

Aici găsești 4 ferestre (tab-uri), ce le poți accesa glisând ecranul spre dreapta.

În prima fereastră, vei găsi și vei putea administra Ordinele curente. Apăsând pe oricare ordin activ poți să-i aduci modificări, poți să ștergi ordinul sau să vezi detaliile simbolului ordinului.

În a doua fereastră vezi Tranzacțiile din ziua curentă, totodată, poți selecta să vezi tranzacțiile și din alte zile.

Fereastra 3, îți va aduce atât tranzacțiile cât și Operațiunile de intrări și ieșiri de numerar sau de instrumente financiare, la nivelul unei zile.captura ecran din aplicatia Investimental cu pagina operatiuni

A 4-a fereastră îți aduce lista de Retrageri de numerar.

Folosește butonul Adaugă cerere pentru a trimite o instrucțiune de retragere de numerar într-unul din conturile tale bancare înregistrate la noi. Instrucțiunea se validează dacă banii sunt disponibili pentru ziua în care îi vrei. După validare, cererea îți blochează numerarul disponibil pentru tranzacționare și va apărea cu starea Neprocesată. După procesare, cererea nu se va mai regăsi în acest raport. Vei găsi operațiunea de retragere de numerar în raportul de Activitate. Dacă cerere e anulată va apărea în raport cu această stare.

captura ecran din aplicatia Investimental cu pagina retrageri

Următoarea secțiune este fereastra de Portofoliu ce oferă o afișare consolidată a pozițiilor de numerar și instrumente pentru fiecare cont gestionat de tine. Poți vedea datele curente sau pentru orice zi din trecut.

Dacă apeși pe simbolul unui instrument financiar din portofoliu vei putea face operațiunile: Cumpără, Vinde, Închide poziția (completează ordinul de vânzare cu tot volumul disponibil de instrumente, Arată detalii simbol și Adaugă alertă de preț)

captura ecran din aplicatia Investimental cu pagina portofoliu

Detaliile simbolului.

Așa cum ai citit mai sus, in fereastra această ajunge dacă dai click pe simbol din diferite rapoarte Și raportul aceasta are mai multe ferestre (tab-uri), chiar 7. Astfel, o dată ajuns aici, vei găsi datele zilnice sub denumirea Cotații și poți iniția ordine sau poți adăuga/scoate simbolul în lista de Favorite.

Glisează spre stânga ca să accesezi fereastra următoare, unde vei găsi adâncimea pieței pe toate nivelurile.

A 3-a fereastră îți va aduce graficul.

captura ecran din aplicatia Investimental cu pagina simbol

În celelalte ferestre vei regăsi datele următoare la nivel de simbol, astfel:

  • Știrile de piață (rapoarte curente/financiare, convocări/hotărâri AGA, etc)
  • Info instrument (tipul, emitentul, valoarea nominală etc)
  • Acționari (acționarii majoritari)
  • Calendar (datele de publicare ale rezultatelor financiare sau data ex dividend sau data AGA anuala etc)

Ordinul de tranzacționare:

Așa cum ai văzut mai sus, poți plasa ordine din diverse ecrane.

Vei găsi în fereastra de ordin următoarele informații ce te vor ajuta:

  • primul nivel de preț de cumpărare și de vânzare
  • ai posibilitatea să selectezi mai multe opțiuni dacă vrei să pui un ordin cu un termen de valabilitate diferit de ”Day” sau dacă vrei ca ordinul să fie contingent
  • după ce completezi cantitatea și prețul în partea de jos vei regăsi calculate următoarele valori: valoarea ordinului, comisionul de tranzacționare, prețul mediu de achiziție al instrumentelor din portofoliu pe simbolul respectiv și soldul de instrumente disponibil în cazul ordinului de vânzare sau soldul numerarului în cazul ordinului de cumpărare. În cazul în care nu deții îndeajuns bani sau instrumente soldul va fi afișat cu roșu.

captura ecran din aplicatia Investimental cu pagina tranzactionare

Mesaje – Secțiune formată din 4 ferestre/ tab-uri. Conține toate notificările în funcție de activitatea ta și toate știrile și rapoartele de piață publicate pe site-ul BVB.

Implicit se deschie cu mesajele legate de contul tău de investiții, unde îți aduce ce operațiuni ai efectuat. Mesajele de eroare sau cele respinse de server sunt marcate cu roșu pentru astfel încât să le identifici ușor.

Următoarea fereastră conține Știrile din piața reglementată.

În a 3-a vei găsi Comunicările BVB

În ultima sunt afișate mesajele legate de Știrile din piața Aero.

E important să urmărești ce comunicate transmit societățile în care ai investit bani pentru a lua decizii din timp.

captura ecran din aplicatia Investimental cu pagina stiri

În Meniu găsești accesul la cele 4 secțiuni de care ți-am povestit mai sus: Date de piață, Operațiuni, Portofoliu și Mesaje.

Ce mai găsești:

  • Panoul de Setări unde poți: schimba parola, schimba limba sau alte chestii ce te pot ajuta;
  • Trimite feedback – o opțiune să ne scrii repede un email;
  • Info / Ajutor – un scurt rezumat al aplicației;
  • Despre, secțiune în care găsești caracteristicile și termenii și condițiile aplicației;
  • Deconectare;
  • Link-ul către Portalul Investimental;

Datele noastre de contact 😊.

captura ecran din aplicatia Investimental cu meniul

Dacă nu te descurci, contactează-ne, Investimentaliștii sunt aici pentru tine!

Articole similare
Nu rata noutățile

Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, Bursa pe Bune. În plus, clienții au acces la rapoartele zilnice Zori de Bursă și rapoartele Flash Rezultate Financiare.

Esti gata sa investesti? - Investimental.ro
Ești gata să investești?

Începe de azi, e simplu.

Poți începe să tranzacționezi în 15 min. Cu deschidere de cont și alimentare incluse.