Cum subscrii în cadrul Ofertelor Publice de Cumpărare desfășurate prin BVB

Salut!  Chiar dacă se numesc ”oferte de cumpărare” tu, ca deținător de instrumente financiare (acțiuni, obligațiuni) de fapt vei putea să vinzi în cadrul ofertei aceste instrumente către cel care lansează oferta și care le va cumpăra la un preț din intervalul propus prin oferta.

Subscrierile sau mai bine zis ordinele de vânzare în cadrul Ofertelor Publice de Cumpărare seamănă foarte mult cu un ordin de tranzacționare normal. Cu toate acestea, sunt mici detalii, ce e bine să le cunoști, pentru ca subscrierea să ți se pară o plimbare prin parc. Ofertele de cumpărare sunt chiar mai simple decât ofertele de vânzare căci de regulă nu au decât o piață tehnică, unde poate pune la vânzare oricine are dețineri la simbolul ce face obiectul ofertei.

Chiar dacă sunt mai simple decât Ofertele Publice de Vânzare, tot trebuie să citești documentul / prospectul de ofertă. Pentru că, prin ordinul transmis de tine în ofertă ne transmiți că: „Am luat la cunoștință și accept termenii și condițiile ofertei!

E important să citește prospectul înainte să plasezi ordinul, căci majoritatea sunt oferte în care nu poți revoca ordinul!

Totodată, nu poți participa într-o ofertă de cumpărare fără ca instrumentele  să fie libere de orice sarcină. Asta înseamnă că nu poți folosi instrumente în curs de decontare!

Dar important e „Cum plasezi ordinul”?

Așa cum am scris mai sus, la o Ofertă Publică de Cumpărare, lucrurile sunt mai simple, când completezi ordinul, nu ai de ales decât o piață tehnică în loc de piața principală. Astfel, dacă deții instrumente în perioada ofertei, intri in aplicația ArenaXT-web, deschizi un ordin de vânzare, cauți simbolul, și apoi, în căsuța din dreapta, unde scrie Principală selectezi piața de ofertă, care, după caz poate fi:

POF în cazul instrumentelor de pe piața reglementată

POFX în cazul instrumentelor de pe piața AeRO

POFB în cazul obligațiunilor

Uite un exemplu:

Exemplu de ecran din ArenaXt pentru subscriere intr-o oferta publica

Sau alt exemplu de instrumente de pe piața AeRO:

Exemplu de ecran din ArenaXt pentru subscriere intr-o oferta publica

După ce ai selectat piața, selectezi contul pe care deții instrumentele

Apoi, trebuie să alegi termenul de valabilitate OPEN (Deschis)

Uite un exemplu:

Exemplu de ecran din ArenaXt pentru subscriere intr-o oferta publica

La final pui cantitatea și prețul (dacă prețul nu e corect, aplicația de anunță imediat)

Exemplu de ecran din ArenaXt pentru subscriere intr-o oferta publica

La final, confirmi ordinul și ai terminat! 😊

În concluzie, trebuie să reții următoarele legat de participarea la Ofertelor Publice de Cumpărare:

  • Instrumentele plasate de tine într-o ofertă trebuie să fie libere de sarcini (nu se acceptă instrumente în curs de decontare)
  • Selectează piața tehnică a ofertei în care ai voie sau dorești să participi
  • Ordinele trebuie plasate cu termen de valabilitate OPEN (deschis)
  • Oferta poate fi cu subscrieri revocabile sau irevocabile (de obicei sunt irevocabile)

Și încă ceva termenii și condițiile ofertei pot fi modificate pe parcursul ei printr-un amendament adus prospectului de oferta de către cel ce a inițiat-o. În acest caz, vei avea dreptul, într-un termen destul de redus, să revoci subscrierea/subscrierile.

Articole similare
Nu rata noutățile

Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, Bursa pe Bune. În plus, clienții au acces la rapoartele zilnice Zori de Bursă și rapoartele Flash Rezultate Financiare.

Esti gata sa investesti? - Investimental.ro
Ești gata să investești?

Începe de azi, e simplu.

Poți începe să tranzacționezi în 15 min. Cu deschidere de cont și alimentare incluse.