Ghid transferuri instrumente financiare

Instrumentele financiare nu sunt palpabile, sigur poți solicita oricând un extras al situației curente dar nu e instrumentul în sine. Chiar și Certificatele de Acționar din cadrul defunctului Program de Privatizare în Masă nu erau un titlu de valoare.

Asta înseamnă că poți să le schimbi în bani prin vânzare, pot fi transferate între conturile de investiții proprii sau, pentru cele din România, ținute într-un cont special la Depozitarul Central.

Cum poți să-ți alimentezi contul Investimental cu instrumentele financiare din contul tău de investiții de la alt intermediar? E destul de simplu. Îi transmiți această informație brokerului tău și îi soliciți eliberarea unui Extras de portofoliu. Acesta e documentul în baza căruia înregistrăm noi instrumentele așa cum erau la brokerul respectiv. Avem acolo simbolul, numărul de instrumente, prețul mediu de achiziție și data de achiziție.

După ce primești Extrasul de portofoliu, te autentifici în Contul tău de pe Portal Investimental, mergi în meniul Investiții.

Apoi în tab-ul Transfer Portofoliu, secțiunea Către Investimental, descarci Cererea de transfer, completezi datele și o încarci prin butonul Încarcă fișiere, împreună cu Extrasul de portofoliu primit de la broker.

De aici preluăm noi și contactăm brokerul pentru a face operațiunile necesare. În momentul când instrumentele sunt disponibile în contul de tranzacționare, te vom informa.

Cum poți să-ți alimentezi contul Investimental cu instrumentele financiare din contul tău de la Depozitarul Central? Păi în primul și-n primul rând trebuie să ai instrumente acolo. Dacă ai și cunoști toate detaliile despre ele, autentifică-te în contul tău din Portalul Investimental, mergi în meniul Investiții, apoi în tab-ul Transfer Portofoliu, secțiunea Către Investimental, descarci Declarația de transfer, atașezi pentru fiecare simbol trecut în declarație un Extras de cont eliberat de Depozitarul Central (ar trebui să fie cât de cât curente/actuale), și le încarci în site.

Noi verificăm și când e totul e gata primești email când instrumentele sunt disponibile în ArenaXT.

Cum poți să-ți transferi instrumentele financiare de la Investimental la alt brokerHmm, de ce ai face asta? Poate vrei să respecți proverbul: nu ține toate ouăle în același coș. Oricum, ca să transferi instrumentele la alt broker, primul pas e sa ne spui acest lucru.

Cum? Autentifică-te în contul tău din Portalul Investimental, mergi în meniul Investiții, apoi în tab-ul Transfer Portofoliu, secțiunea De la Investimenal, descarci Cererea de transfer. După completare, o încarci tot aici.

Noi îți trimitem Extrasul de portofoliu și așteptăm vești de la brokerul tău pentru a efectua operațiunile. În momentul plecării instrumentelor, te vom informa..

Cum poți să-ți transferi instrumentele financiare de la Investimental la Depozitarul Central? Ca să transferi instrumentele la Depozitarul Central, primul pas e sa ne spui acest lucru. Cum? Autentifică-te în contul tău din Portalul Investimental, mergi în meniul Investiții, apoi în tab-ul Transfer Portofoliu, secțiunea De la investimental, descarci Cererea de transfer. După completare o încarci tot aici.

Noi îți trimitem Extrasul de portofoliu și ne apucăm de treabă. În momentul plecării instrumentelor, te vom informa.

Instrumentele tale vor sta la Depozitarul Central ca într-un depozit. Ca să încasezi dividendele sau alte beneficii, trebuie să înregistrezi la contul tău din Depozitarul Central un cont bancar. Găsești informația pe site-ul Depozitarului aici.

Pentru o siguranță mai bună a instrumentelor tale, poți pune chiar o restricție asupra contului de la Depozitarul Central, astfel încât niciun transfer nu se va putea efectua până nu ridici restricția (găsești detalii la ei pe site).

Trebuie să știi că în cazul unor evenimente corporative, unde trebuie să iei o decizie (de exemplu la majorările de capital social cu aport de numerar), Depozitarul Central nu te va informa cu privire la aceste aspecte și acest lucru trebuie să-l faci singur.

Când se fac transferuri automate de instrumente în / din contul tău Investimental?

Unele operațiuni asupra instrumentelor financiare sunt efectuate de terțe părți și îți pot genera transferuri în/și din contul de investiții. Acestea sunt operațiunile corporative. Ele pot fi de mai multe feluri: majorare de capital social prin emisiune de acțiuni gratuite, majorare de capital cu aport de numerar, splitare sau consolidare a valorii nominale prin mărirea sau reducerea concomitentă a numărului de acțiuni, divizare, fuziune, răscumpărare anticipată sau răscumpărare la scadență etc.

Aceste operațiuni le evidențiem noi în contul tău pe baza informațiilor primite de la instituțiile pieței.

Bine de știut pentru orice tip de transfer de instrumente financiare:

  • Instrumentele se pot transfera doar dacă sunt decontate
  • Înainte de a cere un transfer, anulează ordinele de vânzare de pe instrumentul ce dorești să-l transferi
  • Instrumente cu ISIN (număr internațional de identificare a valorilor mobiliare) străin nu se pot transfera la Depozitarul Central
  • Nu se pot transfera instrumentele la Depozitarul Central dacă nu ai cont deschis la Depozitarul Central
Articole similare
Nu rata noutățile

Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, Bursa pe Bune. În plus, clienții au acces la rapoartele zilnice Zori de Bursă și rapoartele Flash Rezultate Financiare.

Esti gata sa investesti? - Investimental.ro
Ești gata să investești?

Începe de azi, e simplu.

Poți începe să tranzacționezi în 15 min. Cu deschidere de cont și alimentare incluse.