Am deja un job, nu mai vreau unul

Te gândești că vei avea nevoie de trei monitoare, șase abonamente la presa de specialitate, că va trebui să renunți la toți prietenii tai și să-ți găsești unii noi, care sunt brokeri sau măcar bancheri. Nu de alta, dar va trebui să știi totul din vreme, să primește informații înaintea oricui, să… să punem puțină pauză ca să-ți spunem de ce nu-i chiar așa.

Știai că aproximativ 58% din populația SUA deține acțiuni? Crezi că toți stau cu ochii pe Wall-Street? Piața financiară nu este creată pentru o rasă de supra-oameni, ci oferă instrumente pentru toți cei care doresc să își pună capitalul la lucru.

Altfel spus, tu îți stabilești timpul pe care ți-l aloci:

Vrei să-ți arunci un ochi, ocazional, pe ce se mai întâmplă? Perfect ok, dacă ești pe instrumente mai puțin volatile.

Îți dorești să fii racordat la o perfuzie de cofeină, în timp ce verifici cele șase aplicații? Alegi instrumente derivate, care te expun riscurilor mari și ești în zona de tranzacționare frecventă.

Bun, ca atunci când pleci de acasă și ești sigur că ai uitat fierul de calcat în priză, la fel ai și siguranța că, atunci când nu te uiți la aplicație, îți vor scădea acțiunile cu câteva procente.

E ok. După câteva luni de investiții te vei obișnui cu volatilitatea. Uneori vei găsi explicații pentru mișcările pieței și le poți deprinde, alteori pur și simplu așa este piața. Nu uita însă că obiectivele tale sunt pe termen lung și ele nu sunt afectate de volatilitățile de moment. Dacă oscilațiile se încadrează în limitele tale de toleranță la risc, atunci totul e bine. Până la urmă, există dimineți în care și câinele familiei e morocănos. Dacă nu pare că vrea să te mănânce,  atunci nu e cazul să-ți faci griji.

Articole similare