Ți se pare că am absolvit finanțe la Harvard?

Ok, știi din filme că a investi înseamnă să te uiți la foarte multe grafice pe foarte multe ecrane, că mulți oameni țipă la telefon – vinde, cumpără, vinde, că sunt niște indicatori foarte ciudați și că pe telefon ai o aplicație pe care nu o deschizi niciodată. Pe scurt, pare o oră de fizica ținută de oameni nervoși în costume, ceea ce e complicat și intimidant și-n mod sigur nu de tine. Ce-ți putem spune e că, la fel ca și cu alesul hainelor de dimineață- poate să fie pe cât de simplu sau de complicat vrei.

Trebuie doar să-ți setezi un univers realist și pragmatic de așteptări.

Ceea ce înseamnă că nu, nu-i nevoie să anticipezi fiecare mișcare a pieței, să ai informații pentru care un trader și-ar vinde rudele pe care le place mai puțin, să fii mereu la curent cu toate știrile despre economii, companii și dobânzi, despre fluctuațiile de curs valutar sau prețul mărfurilor – nimeni nu reușește să facă asta cu adevărat, nici măcar profesioniștii.

Așa că hai să îți spunem de ce ai nevoie, de fapt, pentru a investi.

Să îți deschizi cont la un intermediar autorizat care îți poate da acces pe piața respectivă: România, SUA sau Uniunea Europeană, ca să ne limităm la zone geografice mai cunoscute. Iar asta se poate face online, fără drumuri în sucursale sau alte pierderi de timp.

Să ai o minimă informare privind instrumentele oferite. Pe românește: investește doar în instrumentele financiare pe care le înțelegi din punctul de vedere al oportunităților și riscurilor. Dacă pare complicat, nu investi acolo, probabil e nevoie să te informezi mai mult sau să câștigi mai multa experiență.

Nu trebuie să fi specializat în piețe financiare. Nu e nevoie să te cheme Gordon Gecko. Nu trebuie să provii dintr-o familie de bancheri Pe bursa de la București investesc oameni din diverse domenii, profesii, medii de reședință…

Și da, cu cât te documentezi mai mult pe parcurs, cu atât vei lua decizii mai bune, însă asta ține și de timpul sau interesul tău. Ca să părem și mai profesioniști, ți-am pregătit niște tabele orientative.

Timp pe care îl aloci pentru urmărirea știrilor economice și politice și altor informații publice despre companii și subiecte de investiții Instrumente preponderente
Deloc Titluri de stat, obligațiuni, ETF-uri bine diversificate
Puțin (< 1/2 oră zilnic) La cele de mai sus poti să adaugi acțiuni risc scăzut („blue chip”) și ETF-uri mai de nișă
Mediu (1/2 – 1 ora zilnic) Poți adăuga și acțiuni risc mediu
Mult (>  1 ora zilnic) Poți încerca și instrumente cu risc mai mare

 

Orizont de timp pe care plasezi: Tip de analiză
Mediu – Lung
(ani)
Predominant analiză financiară sau fundamentală
informații generale, trenduri, rezultate trimestriale
Scurt  (luni, săptămâni, zile, ore) Predominant analiză tehnică sau grafică <=> riscuri mai mari pe termen scurt
informații foarte frecvente, risc de suprasaturare cu informații

Cele mai neinspirate combinații ale celor de mai sus:

  • “Investesc în compania X pentru că e de viitor”  =>  nu analizezi mai deloc compania, dar tu investești într-un business cu risc mare, pentru că ai citit pe Buzzfeed că un startup din  Suedia va dărâma Tesla.
  • “Eu evaluez fundamental perspectivele companiei, rezultatele, calculez indicatori…. Dar de ce a scăzut acțiunea alaltăieri? “  .  De multe ori, oscilațiile zilnice sunt influențate de factori cu impact pe termen scurt (tendința pieței în ziua respectivă, știri, schimbări pe termen scurt în structura cererii și ofertei în cazul acțiunii respective, etc.), însă tu ai spus că investești pe termen lung, deci n-ar trebui să-ți bați capul cu mișcările zilnice.

Evită capcanele

Dacă ești la început de drum și investești fără să te informezi sau fără sprijinul unui profesionist autorizat în piețele financiare, totul pare simplu până când nu e. Cu alte cuvinte, e ușor să-ți scape din vedere unele lucruri, să lucrezi cu informații insuficiente sau să te duci spre un trading excesiv. Iar pe termen lung, erorile costa.

Sau, pentru a apela la înțelepciunea celor de peste ocean – there’s no such thing as a free lunch. În trading, ca și-n viață, totul vine cu un cost – fie că plătești un profesionist sau îți cheltuiești timpul învățând cum să-ți administrezi banii. Orice-ai alege, merită să iei în considerare investiția de timp și de bani.

Important este să pornești cu așteptări corecte de randament, riscuri și efort depus și te vei pune pe traiectoria bună în investiții.

Articole similare