“Trebuie să am mulți bani”

Promit să o fac după primul yacht…

…dar până atunci am o vacanță de plătit, deabia în doi ani îmi termin ratele la mașină, ăla micu’ vrea un ponei de ziua lui și poate Domnul Pufulete, motanul, va face amigdalită toamna asta, n-a mai făcut dar poate face, așa că nu pot să mă gândesc la investiții acum. Bine, dacă aș avea un milion de euro în banca, m-aș mai gândi, dar acum pur și simplu nu e momentul. Poate în altă zi care vine după altă zi. Sună cunoscut?

Ok, știi ce se întâmplă până atunci? Tu pierzi ocazie după ocazie de a face bani din investițiile care ți-ar da randamente bune pe termen mediu și lung.

Sau, spus mai pe șleau, ai putea investi sume care încep de la zeci sau sute de RON în Bursa de la București sau aceleași sume, în Euro sau dolari, pe piețele internaționale. În alte cuvinte, uită de faptul că trebuie să-ți pui casa la bătaie pentru a face bani – poți începe cu o mie de lei sau o mie de euro, poți continua cu sume mai mici și vei vedea că un portofoliu nu e sinonim cu o avere.

Bun, ți se pare că vorbim despre sume derizorii doar ca să te convingem. Ok, hai să-ți dam niște date – dacă din cei 50 de miliarde de euro pe care românii îi au în bănci 10% ar migra spre bursă atunci am vorbi de un influx de peste 5 miliarde de euro. Pe scurt, asta spune un singur lucru – când vine vorba de romani, averea nu e principala problema – ci nefamiliarizarea cu bursa. Și încă un exemplu: dacă ai începe cu o suma de 2,000 EUR pe care ai suplimenta-o apoi la fiecare final de lună cu câte 100 de euro, luând în calcul un randament modest pentru bursă (6% pe an sau 0,487% pe lună) în 10 ani ai acumula aproape 20.000 EUR iar in 30 ai avea 109.000 euro. Parcă sumele nu mai sunt așa derizorii, nu?

Așa că, începe cu sume mici. Crește-le gradual. Obișnuiește-te cu ce înseamnă un portofoliu, cum funcționează, cum fluctuează. Nu te costă o avere. Dar ar putea să fie începutul uneia.

Dar asta înseamnă să nu o mai lași pe mâine. Un leu real investit azi are mai multa valoare decât milionul de la sfântul așteaptă.

Articole similare