Ghid de utilizare a aplicației web Investimental Global

Logare

Cea mai rapidă modalitate de conectare la Investimental Global, oferit prin intermediul platformei de tranzacționare DXTrade este prin accesarea SSO (Single Sign-On) direct din Portal. Astfel, după logarea în Portal, poate fi accesat butonul dedicat acestui serviciu, din orice pagină în care ai naviga, fiind deschis un tab nou în browser-ul pe care îl utilizezi.

Setare layout

Platforma de tranzacționare vine implicit cu mai multe layout-uri prestabilite de noi, astfel încât să ai la îndemână toate informațiile relevante atunci când tranzacționezi.

Accesarea acestor layout-uri predefinite este efectuată în modul următor:

  • în partea dreaptă sus a platformei, apeși pe pictograma evidențiată cu galben.

  • selectezi layout-ul dorit: Essentials – găsești informațiile de bază necesare în vederea tranzacționării, mai ales dacă ești la început de drum în lumea investițiilor; Advanced – găsești toate informațiile de care un investitor cu experiență are nevoie pentru a fi la curent cu toate operațiunile pe cont, dar și pe piață; Build your own – îți poți crea propriul layout customizat.
  • după ce te-ai decis, la apropierea cursorului de layout, este afișat butonul Load (Încarcă)
  • ulterior, apeși pe Load layout (Încarcă layout)

Watchlist

Având încărcat layout-ul Essentials, vei observa că watchlist-ul este afișat în partea stângă a paginii.

Acest tabel poate suporta salvarea mai multor liste, pentru a vedea imaginea de ansamblu a pieței și pentru a putea jongla rapid între acestea.

Predefinit, sunt afișați cei trei indici principali de pe piața din US: Dow Jones 30, S&P500 și Nasdaq 100.

Pentru a putea selecta alte liste, poți accesa butonul din centrul tabelului, unde sunt afișate mai multe liste predefinte:

Bineînțeles, îți poți crea propia listă cu instrumentele preferate din US. Astfel, poți apăsa pe Create new, stabilești denumirea listei, după care adaugi simboluri, prin căutarea acestora în câmpul Symbol.

Cum lansez un ordin?

Vei observa că indiferent de layout-ul selectat, în josul platformei apare întotdeauna opțiunea Show Order Entry.

Acesta este formularul de ordin pe care trebuie să îl completezi atunci când dorești să lansezi unul. Astfel, cel mai rapid este ca în momentul în care te-ai decis să lansezi un ordin, apeși pe acest buton, formularul ordinului se va deschide, după care completezi simbolul dorit, introduci cantitatea, setezi prețul și apoi apeși butonul Confirm and Send.

În acel moment, va fi afișat un mesaj de tip pop-up, unde vezi detaliile ordinului, următorul pas fiind doar acela de a-l trimite prin apăsarea butonului Send.

Un aspect foarte important este acela că poți lansa ordine prin selectarea valorii noționale a ordinului, adică prin introducerea sumei de care dorești să achiziționezi acțiuni. Acest lucru se poate realiza prin click pe Limit aflat pe coloana Order Type (Tip ordin) și selectarea opțiunii Market. Ulterior, poți introduce suma și parcurgi aceeași pași pentru confirmare.

De avut în vedere faptul că ordinele Market vor fi executate instant, în funcție de condițiile pieței.

Asemenea ordinelor de cumpărare, în cazul celor de vânzare, singura modificare necesară este selectarea pe coloana Side (Direcție) a opțiunii Sell, afișată în momentul în care apăsăm pe butonul Buy (cu verde).

Poziții, ordine, tranzacții, activitate cont

Toate aceste patru pagini sunt afișate în partea dreaptă, așa cum este evidențiază imaginea de mai jos:

În tab-ul Positions, vei găsi întotdeauna situația portofoliului tău real-time, de fiecare dată când efectuezi o tranzacție. Astfel, pentru consultarea defalcată a deținerilor, poți accesa această pagină.

În Orders, sunt evidențiate ordinele pe care le-ai inițiat de-a lungul timpului. Tot aici, vor fi afișate ordinele aflate încă în procesare, precum și statusul lor.

În Trades, sunt afișate tranzacțiile realizate în baza ordinelor introduse și executate. Informațiile cuprind detaliile de bază ale unei tranzacții, în cazul în care dorești să ai o vizibilitate mai largă asupra miscărilor de pe cont.

Ce este important să reții este că toate evidențele din activitate și portofoliu în platforma Investimental Global au la bază mecanismul FIFO de evidență a deținerilor, conform standardelor internaționale. Pentru determinarea costului mediu de achiziție, perioadei de deținere și tratamentul fiscal conform cadrului fiscal din România, am dezvoltat în Portal secțiunea Obligații fiscale, unde afișăm valoarea impozitului datorat pe fiecare tranzacție de vânzare prin Investimental Global, efectuată de o persoană fizică.

În Account Transactions vei găsi practic activitatea pe cont care cuprinde atât alimentările și retragerile de numerar, cât și tranzacțiile efectuate.

Situația contului – imagine de ansamblu

Asemenea formularului de ordin, indiferent de paginile afișate în platformă, observăm în partea de sus că este evidențiată tot timpul situația contului.

Astfel, avem informatii privind Balance-ul din cont (suma disponibilă de cash), a Equity (valoarea totală a contului), Available Funds (sumele disponibile pentru lansarea altor ordine), precum și UPL (profitul/pierderea nerealizată). În acest mod, ești tot timpul la curent cu valoarea contului tău.

Adăugare/selectarea pagini noi în platformă

În cazul în care dorești să fie afișate alte pagini in platformă sau să îți creezi propriul layout, ai la dispoziție paginile descrise anterior, dar și altele, daca accesezi cele doua butoane din partea stângă sus numite Account (tot ce ține de contul tău de tranzacționare) și Market (tot ce ține de informații despre piață).

Pentru a adăuga un nou tabel în layout, este necesar să iei cu Drag and Drop funcționalitatea dorită și să o încadrezi ulterior în funcție de celelalte.

Heatmap

Una dintre cele mai importante funcționalități ale platformei este Heatmap-ul. Acesta este afișat implicit în layout-ul Essentials în partea de sus stânga, lângă tab-ul Trading unde sunt prezente toate informațiile de mai sus.

Heatmap-ul este un tool important pentru că, pe lângă Watchlist, acesta oferă o imagine mai clara asupra mișcărilor companiilor, de exemplu din cadrul unui indice, acestea fiind evidențiate prin dimensionare în funcție de capitalizare. Astfel, sunt foarte ușor de remarcat variațiile acestora într-o ședință de tranzacționare, prin reprezentarea grafică mai degrabă, decât una tableră.

Articole similare
Nu rata noutățile

Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, Bursa pe Bune. În plus, clienții au acces la rapoartele zilnice Zori de Bursă și rapoartele Flash Rezultate Financiare.

Esti gata sa investesti? - Investimental.ro
Ești gata să investești?

Începe de azi, e simplu.

Poți începe să tranzacționezi în 15 min. Cu deschidere de cont și alimentare incluse.