Cum încep să investesc în PIEs?

Primul pas este să te loghezi în Portalul Investimental și să alegi tab-ul PIES din meniul Investiții. Acolo poți să editezi un PIE deja existent sau, dacă nu ai unul, să apeși butonul ”Adaugă PIE”.

În fereastra pop-up care se va deschide vei putea să alegi denumirea PIE-ului și acțiunile companiilor dorite, folosind lista ordonată de noi în ordinea descrescătoare a valorii lor de piață (”capitalizarea”).

De exemplu, poți alege acțiunile celor mai mari 10 companii din tehnologie sau din domeniul medical sau oricare dintre cele 11 sectoare economice reprezentate în sistemul PIES. Sau poți alege orice combinație de acțiuni americane îți dorești dintre cele peste 5.500 disponibile în sistem.

Pentru fiecare acțiune aleasă va trebui să selectezi individual o pondere, sau poți apăsa butonul ”Distribuie in mod egal” ceea ce va face ca ponderile tuturor acțiunilor să fie egale între ele. Bine, asta dacă 100 se împarte exact la numărul de acțiuni ales, altfel vor exista mici rotunjiri.

Poți salva modificările făcute sau le poți șterge, ca să o iei de la capăt. Când ești OK cu structura salvată trebuie să alimentezi cu suma minimă inițială pe care o calculează sistemul sau cu orice sumă mai mare. Alimentarea se face fie direct din ecranul PIE-ului respectiv, fie din ecranul cu toate PIE-urile tale.

Apoi apeși ”Cumpără”, confirmi și … gata: sistemul emite ordinele necesare. Când piața se va deschide (dacă nu era deja deschisă), ele se vor executa și ”plăcinta” ta va deveni realitate.
Ulterior, dacă vezi că valorile pentru unele acțiuni s-au îndepărtat de ponderile-țintă alese de tine, trebuie doar să apeși butonul ”Rebalansează” și să confirmi.

În plus, dacă vrei investiții recurente, poți alimenta oricând ulterior sau chiar seta din sistemul de Internet Banking plată recurentă în contul Principal USD. Apoi, când au sosit banii, îi aloci către PIE-ul dorit și apeși din nou … ai ghicit … ”Rebalansează”.

Dacă vrei să reduci sumele investite într-un PIE, trebuie doar să apeși ”Vinde” în ecranul de editare, alegi suma dorită și apoi să confirmi operațiunea. Sistemul va face restul, iar banii vor fi disponibili imediat pentru cumpărare și pentru retragere la decontare. Când lichiditățile dorite devin disponibile la retragere nu trebuie decât să apeși butonul ”Retrage” și să alegi destinația transferului. Noi vom face restul.

Poți avea până la trei PIES pe care să le customizezi așa cum îți dorești tu. Fiecare PIE corespunde unui cont separat de tranzacționare, deci este tratat separat din punct de vedere fiscal și al raportărilor. La cerere, conform contractului tău cu Investimental, poți închide astfel de conturi (datele aferente urmând a fi păstrate o perioadă de noi, conform cerințelor legale). Totuși, pentru că noi credem că reciclarea e un lucru bun, te încurajăm să nu ștergi acele PIES pe care nu le mai dorești. Poți să modifici complet componentele unui PIE, să îl redenumești sau chiar să îl lași gol pentru mai târziu. Până la urmă, cine știe când vei mai avea noi și delicioase idei de rețete financiare...

Spor la ”copt” investiții gustoase! 😉

Creează-ți primul PIE AICI

Articole similare
Nu rata noutățile

Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, Bursa pe Bune. În plus, clienții au acces la rapoartele zilnice Zori de Bursă și rapoartele Flash Rezultate Financiare.

Esti gata sa investesti? - Investimental.ro
Ești gata să investești?

Începe de azi, e simplu.

Poți începe să tranzacționezi în 15 min. Cu deschidere de cont și alimentare incluse.