Când economia crește, tu câștigi

Bursa e oglinda economiei unei țări sau chiar a întregii lumi (în funcție de bursa despre care discutăm) –  atâta timp cât luăm în considerare doar acea parte a economiei căreia nu-i e frică de transparență și joacă mai mult pe scenă decât în culise. Iar companiile listate la bursă tind să fie mai bune decât media economiei din care provin.  

La fel și în perioade de dificultate economică: business-urile listate sunt mai bine poziționate decât afacerile medii. 

Hai să gândim așa: 

Un business solid listat pe bursa de la București poate avea o creștere de cifră de afaceri și profituri  10 – 15% în RON timp de mai mulți ani, concretizat în cifre de  7 – 12% în termeni reali. Adică o creștere mai mare decât creșterea economică a României, circa 3% medie anuală în ultimul deceniu. 

Iar atunci când investești la bursă, ce faci este să prinzi în portofoliul tău o parte din această creștere economică sau poți folosi creșterea de prețuri în folosul tău. 

Băncile au dobânzi sau comisioane prea mari într-o anumită perioadă? Poți lua acțiuni la băncile listate 

Iar s-au scumpit benzina și curentul?  Am spune că 2021 –  2022 a fost un bun context pentru a lua acțiuni la companii energetice 

Crezi în viitorul companiilor de tehnologie din SUA sau a celor din România?  Poți lua expunere pe unele dintre ele, listate la bursă. 

Nu spunem că orice bancă sau startup vor fi drumul scurt spre a te îmbogăți sau că orice scumpire e un prilej de a specula piața. Lecția e că poți vedea și participa la creșterea unor sectoare – beneficiind de pe urma lor. 

Înțelegem și că analiza de piață poate fi complicată, ca să nu mai vorbim de timpul pe care îl poate mânca. Nu-ți sugerăm să iei fiecare microblog din Silicon Valley la puricat ba din contră, avem o soluție. Crezi într-un sector al economiei? Ai posibilitatea de a te orienta spre un ETF (Exchange Trade Fund ) – un indice care îți oferă expunerea pe ceea ce te interesează. Analizează oportunitatea și hotărăște ce e mai bine pentru tine. 

Articole similare