Investești doar în ce-ți inspiră încredere

Când compania ta preferată emite obligațiuni ce face de fapt este de a lua un împrumut de la investitori. Când face o majorare de capital cu bani de la acționari atrage finanțare pe termen lung pentru creșterea business-ului. Iar tu poți lua parte la aceste operațiuni. Crezi că un business care vrea să creeze energie verde din apă de izvor merită să reușească? Poți contribui la asta cu mai mult decât gânduri bune – și poți câștiga de pe urma intuiției tale.

În România, peste 25 de companii au apelat începând cu anul 2019 la finanțări prin bursă. Sunt business-uri de milioane sau zeci de milioane de euro.

Îți dăm câteva exemple la Bursa de Valori București:

Bittnet Group (simbol BNET) s-a listat în 2015 pe piața AeRO a bursei. Grupul activează în zona soluțiilor software, hardware și de securitate IT și are de asemenea o puternică divizie de educație în domeniu. În 2015, Bittnet avea o cifră de afaceri de 11.2 milioane de RON și un profit net de 1 milion de RON. La 6 ani distanță, în 2021, grupul a înregistrat o cifră de afaceri de 112.6 milioane RON și un profit net de 14.4 milioane RON, așadar o creștere de 10 ori a anvergurii sale.

Cum s-a întâmplat? Atât în mod organic, utilizând cash-flow-ul și profiturile sale, cât și prin atragerea de capital de la investitori, prin emiterea de acțiuni și de obligațiuni corporative.

One United Properties (simbol ONE), unul dintre dezvoltatorii imobiliari relevanți din România a derulat un IPO, adică o ofertă publică inițială în vederea listării la bursă, în vara anului 2021. Și a atras de la investitori 51.5 milioane de euro în ceea ce a fost, la acel moment, cea mai mare majorare de capital cu aport în bani pentru o companie listată pe bursa noastră.

One United Properties estimează o cifră de afaceri de peste 1.3 miliarde de RON și un profit net de peste 500 de milioane de RON în 2022, conform bugetului anual votat de acționari, iar acțiunile ONE sunt în top 10 cele mai tranzacționate de pe bursa de la Bucureșți.

Exemplele pot continua cu giganți ai economiei locale, cum ar fi Digi Communications (DIGI), Purcari Wineries (WINE) sau Medlife (M), dar și cu listări ale unor companii mai mici și mai dinamice, din domenii de viitor:

– Agroland Business Systems (AG), în principal cunoscut că retailer de produse agricole și pet care,

– AROBS Transilvania (AROBS) – dezvoltator software din Cluj, cu extindere atât la nivel național cât și internațional,

– Norofert (simbol NRF) din sectorul inputurilor organice pentru agricultură,

– Safetech Innovations (SAFE) din securitate cibernetică,

– Simtel Team (SMTL) – axat pe lucrări și instalații în domeniul energiei regenerabile,

– și multe altele.

Știm, sunt doar exemple iar la acest moment nu poți ști care dintre ele vor performa în continuare. Analiza și bunul simt rămân mereu în ecuație.

Însă e important să știi că poți lua parte la creșterea companiilor. Și gândește-te așa…dacă tocmai ai cumpărat un soft care-ți automatizează contabilitatea sau un antivirus local cu review-uri excelente, n-ar fi oare o ocazie de a crește un business local care poate performa la scală globală? Experiența de consumator poate fi cea mai buna intuiție.

Articole similare