Este vectorul creșterii pe termen lung

Odată ce-ți vei da seama cum funcționează bursa îți vei construi, probabil un portofoliu divers ce va conține depozite, titluri de stat, obligațiuni, expunere pe imobiliar…însă partea de acțiuni este vectorul principal al creșterii avuției tale pe termen lung. Îți spunem și de ce.

Privește tabelul de mai jos Toate randamentele din tabel sunt observate istoric pe perioade lungi de timp și la scară largă. Trecutul nu garantează viitorul, argument valabil pentru orice tip de investiție, dar lecția e că banii care nu sunt ”puși la muncă” se depreciază în timp din pricina inflației.

La motivul 1, “Câștigul din acțiuni e mai mare decât al altor instrumente financiare”, făceam referire la sursa novelinvestor.com, care ne prezintă randamentele pe SUA ale principalelor clase de active, în perioada 2007 – 2021.

Hai să nuanțăm discuția și să gândim sub formă de intervale:

– Dacă la acțiuni vedeam 10.66% randament mediu anual în USD, vom considera un interval mai larg, de exemplu 8 – 12% randament anual al indicilor. În realitatea piețelor, poți avea rezultate și în afara acestui interval, atunci când investești în indici bursieri.

– Dacă la instrumente de tip “REIT” care evoluează odată cu piața imobiliară, vedeam 7.47% randament mediu anual în USD, vom considera pentru ilustrare un interval mai larg, intre 6 – 10%.

– Obligațiuni de tip “High Yield” oferă randamente medii anuale în jurul a 7% în USD, conform aceleiași surse. Vom considera și aici un interval mai larg, intre 6 – 9% pe an.

– Pentru Titluri de stat, folosim faptul că în ultimii 20 de ani, randamentul titlurilor americane la 10 ani a fost în jurul valorii de 3% pe an, cu perioade de 4-5%, dar și cu 1-2% pe parcurs.

În câți ani se dublează suma investită în   Nr de ani 
Acțiuni = 8 – 12% randament pe an  6 – 9 ani 
Imobiliare = 6 – 10% randament pe an  7.3 – 12 ani 
Obligațiuni corporative = 6 – 9% randament pe an  8 – 12 ani 
Titluri de Stat = 3% randament pe an  aprox. 24 de ani 

În concluzie, în portofoliul tău pe termen lung un portofoliu diversificat la bursă este “calul care aleargă mai rapid pe distanțe lungi”. Există și cai mult mai sprinteni, însă și acolo riscul este semnificativ mai mare.

Articole similare