Ce faci dacă ești speculator?

Poți fi un investitor speculator. Cine are 30 de ani de pierdut văzând cum se aduna procent cu procent?  Trăiești pentru adrenalină și iei decizii într-o fracțiune de secundă, câștigurile mari sunt pentru cei care se mișcă rapid și acționează și mai rapid…înțelegi ideea.  Nu e nici o rușine. Existența speculatorilor oferă lichiditate pentru toți investitorii din piață și acest lucru este foarte util ca să poți cumpăra sau vinde ușor și cu costuri decente. 

Poate fi o idee bună să fii speculator dacă dobândești instrumente mai sofisticate de a lua deciziile. La fel, poate fi un dezastru dacă mergi pe aceleași tehnici pe care le utilizează 99% dintre investitori.  

Mai e și varianta în care te crezi speculator, încerci o perioadă, vezi că mai degrabă pierzi decât câștigi, iar în final decizi că e mai bine să fi un investitor mai cumpătat, cu o viziune cu bătaie mai lungă.  

Care sunt coordonatele principale în care gândești atunci când ești un speculator: 

  • Orizontul tău de investiție este scurt sau cel mult mediu, măsurat în zile, săptămâni sau câteva luni: te gândești că acțiunea a scăzut foarte mult, este “supra-vândută” cum se mai spune și că poate să își revină în următoarele câteva săptămâni. Sau poate prețul petrolului este încă sus, o anumită companie petrolieră poate da dividende consistente la anul, iar prețul acelei acțiunii a rămas relativ jos. Aici speculezi faptul că, probabil, piața încă nu a văzut sau nu a înglobat acele informații pozitive legate de dividend, care te aștepți să ridice prețul acțiunii în următoarele câteva trimestre.   
  • Cu precădere te uiți la graficele acțiunilor, mărfurilor sau perechilor valutare, adică aplici analiza tehnică și doar tangențial, în plan secundar, te uiți la factori fundamentali. Faptul că prețul acțiunii tale nu a scăzut sub media mobilă și își reia trendul ascendent e mai important decât dacă o să avem sau nu vreo recesiune în următorul an.  
  • Consideri că ești mai abil decât majoritatea investitorilor în a beneficia de fluctuațiile pieței. Sigur e o oportunitate acolo pe care mulți nu au văzut-o și clar te prinzi înaintea altora că piața va scădea în următoarele săptămâni sau, dimpotrivă, va avea o revenire semnificativă.  
  • Nu ești atașat de o anumită direcție a pieței, important e sa iasă cu profit. Dacă bursa crește și tu ești pe instrumente care produc profit pe trendul ascendent (expunere “long” cum i se mai zice), foarte bine. Dacă peste câteva luni bursa scade și ai acces la instrumente care beneficiază de trendul descendent (expunere “short”), iarăși foarte bine.  
  • Să își bată alții capul cu evaluările și să aibă ei răbdare pe termen lung. Pentru tine e important dacă sunt mai mari șansele ca piața să crească sau sunt mai mari șansele să scadă în perioada următoare, ca să știi cum te poziționezi. 

5 întrebări ca să vezi dacă ești speculator 

  DA sau NU? 
1. Vreau să producă ceva randament pe câteva săptămâni sau 2-3 luni, cel mult 1 an (adică nu am răbdare să țin o poziție 3-5 ani de ani de zile)?   
2. Graficul îmi spune tot ce trebuie să știu, fără alte analize financiare?   
3. Cumpăr / intru la vânzare (“short”) în zona Y de preț și dacă fac +X% randament în câteva zile / săptămâni / luni, sunt mulțumit?    
4. Trebuie să îmi gestionez riscul poziției? (Adică, dacă cumva piața evoluează invers față de cum credeam, marchez pierderea (“stop loss”) și merg mai departe.)   
5. Închid poziția atunci când mi-am realizat ținta de profit pe termen scurt, sau când evoluează advers și nu vreau să pierd prea mult?   

 

Cu cât răspunzi la mai multe din întrebările de mai sus cu DA, cu atât ești mai înclinat către a fi speculator. 

Exemple de strategii ale speculatorului:  

  • își setează niveluri de “take profit”, la care marchează profitul și de “stop loss”, unde marchează pierderea. 
  • face “swing trading”, adică tranzacționează pe termen de câteva zile sau săptămâni în speranța că intuiește corect direcția instrumentului și acumulează profituri mici, mai des decât înregistrează pierderi.  

Este un întreg univers al acestor strategii de tranzacționare, unele dintre acestea incluzând și opțiuni, dar acesta este bine să îl explorezi dacă deja ai trecut de multă vreme de stadiul de începător. 

Articole similare