Drepturi

 

  • Profită și subscrie acțiuni la preturi preferențiale în baza drepturilor de subscriere
  • Poți fructifica drepturile pe care le ai, prin vânzarea lor
  • Contribuie la dezvoltarea companiilor prin subscrierea de actiuni noi în baza drepturilor de subscriere deținute

Drepturi

A venit vremea să-ți vorbim despre drepturi. Nu te speria, nu ai nevoie de manualul de educație civică, un avocat sau de ore întregi în care iți spunem ce e inalienabil sau nu – fiindcă în acest caz, drepturile sunt instrumente financiare. Mai mult, sunt temporare și emise doar atunci când se pune în practica o creștere de capital. și doar doua: de alocare și de preferință.

Firma vrea să facă o majorare de capital? Apar în discuție drepturile de alocare. Care sunt emise fie dacă majorarea de capital social nu presupune vreo plată (”contraprestație”) din partea acționarilor, fie după încheierea cu succes a unei operațiuni de majorare de capital în care a fost necesară plata unui preț pentru noile acțiuni, în așteptarea încheierii formalităților post-majorare. În primul caz ele sunt primite de toți acționarii firmei; în al doilea doar de acele persoane care au subscris în mod valabil un număr de acțiuni în cadrul operațiunii de majorare de capital. Drepturile de alocare sunt tranzacționate cel puțin la bursa la care sunt listate acțiunile companiei și prețul lor este identic cu al acțiunilor companiei pe care deținerea acestor instrumente dă dreptul.

Firma vrea să atragă noi sume de bani în capitalul firmei? Apar drepturile de preferință, care-ți dau dreptul de a cumpăra, la un preț anume, un număr de acțiuni stabilit prin hotărârea AGA de majorare de capital. Daca acțiunile companiei sunt tranzacționate la bursă, atunci și drepturile de preferință pot fi tranzacționate (în funcție de decizia AGA). Scopul lor este de a permite exercitarea dreptului de preferință al acționarilor (dacă acesta nu a fost ridicat prin decizia AGA). În plus, dacă drepturile de preferință sunt și tranzacționabile atunci ele au și rolul de a permite unor noi investitori care nu dețineau acțiuni la data de înregistrare a majorării de capital să poată investi (”subscrie”) în majorarea de capital respectivă. Tranzacționarea drepturilor de preferință permite acelor acționari care nu pot sau nu doresc să participe cu noi capitaluri la operațiunea de majorare de capital social să își valorifice acest drept vânzându-și drepturile deținute. Deoarece drepturile de preferință își pierd complet valoarea dacă nu sunt valorificate în cadrul operațiunii de majorare și aceasta implică plata unui preț suplimentar, ele se tranzacționează la valori mult mai mici decât numărul de acțiuni la subscrierea cărora dau dreptul.

Vrei să-ți spunem și mai multe despre ele? Desigur.

Deși nu fac parte dintr-o carta, drepturile sunt clasificate ca valori mobiliare, la fel ca acțiunile și obligațiunile.

De ce există?

Simplu. Time is money. Între data începerii unei operațiuni de majorare de capital și cea la care noile acțiuni sunt înregistrate la registrul comerțului competent în respectiva speță, autoritatea de supraveghere relevantă, sistemul bursei și depozitarul central pot trece intre săptămâni și luni…iar în tot acest timp, ele sunt oprite de la tranzacționare. Timpul nu poate fi controlat însă piața financiară este mai permisivă, așa că sunt introduse aceste instrumente temporare care permit subscrierea la aceste majorări de capital cât și la distribuirea acțiunilor rezultate din proces fără a suspenda pe durate lungi tranzacționarea acțiunilor firmei emitente.

Nivel de risc

Moderat

Drepturile de alocare au același nivel de risc ca acțiunile pe care le substituie temporar. Pentru drepturile de preferință lucrurile stau aproape la fel, cu precizarea că ele nu vor mai valora nimic dacă nu sunt exercitate în perioada de ofertă.

La fel ca pentru toate instrumentele pieței spot, un lucru important de reținut este că nu poți pierde mai mult decât suma investită (spre diferență de instrumentele derivate și tranzacțiile în marjă). Acțiunile individuale sunt, în medie, mai volatile decât obligațiunile sau unele ETF-uri dar aceasta este o evaluare grosieră. De exemplu, acțiunile Transelectrica sunt considerate mai puțin riscante (prin perspectiva riscului de faliment al emitentului) decât obligațiunile emise de un start-up oarecare.

Articole recomandate
Nu rata noutățile

Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, Bursa pe Bune. În plus, clienții au acces la rapoartele zilnice Zori de Bursă și rapoartele Flash Rezultate Financiare.

Esti gata sa investesti? - Investimental.ro
Ești gata să investești?

Începe de azi, e simplu.

Poți începe să tranzacționezi în 15 min. Cu deschidere de cont și alimentare incluse.