Acțiuni cu deținere

 

  • Investește în companii de top
  • Acțiuni listate la 16 dintre cele mai mari burse de valori din lume
  • Alege din peste 3000 de acțiuni cu deținere

Ce sunt acțiunile?

Dacă o firma ar fi un tort, atunci o acțiune ar fi o felie din el, o bucată delicioasă din capitalul propriu al S.A.-ului.

Spre deosebire de felia de tort de mai sus, acțiunile îți oferă mai multe drepturi și 0 calorii. Ai dreptul la o cotă parte din profitul firmei, primită sub formă de dividend, poți vinde actiunile, poți cere informații legate de situația financiară a firmei, ai dreptul la o cotă parte din suma rămasă după plata datoriilor, în cazul lichidării firmei și ai drept de preferință, în cazul majorării de capital.

Acțiuni ordinare vs. preferențiale

Deosebirea doi: o felie de tort este mereu la fel ca celelalte felii. Acțiunile vor fi de două tipuri: ordinare și preferențiale.

Deținătorii acțiunilor preferențiale sunt primii care primesc dividende până când se atinge nivelul, stabilit prin actul constitutiv dar nu-ți oferă drept de vot în Adunările Generale ale Acționarilor. Deții acțiuni ordinare? Vei avea drept de vot în Adunările Generale, dar vei primi dividende doar după ce dividendul preferențial a fost plătit.

Poate România este mai democratică, fiindcă toate acțiunile de același tip oferă deținătorilor lor drepturi egale (proporțional cu procentul deținut, cu unele drepturi speciale pentru cei care dețin procente mai mari de anumite niveluri stabilite de lege). În alte țări (cum ar fi SUA) există posibilitatea de a avea în cadrul aceluiași tip de acțiuni mai multe ”clase” care oferă deținătorilor drepturi diferite, în funcție de cum este definită fiecare clasă de acțiuni în actul constitutiv al firmei.

Ok, perfect, până acum știm că acțiunile pe care le deții reprezintă o parte din capitalul social al unei firme, că-ți oferă drepturi și sunt de două feluri și că-n funcție de numărul pe care-l deții poți avea drepturi suplimentare. Deci știm tot, nu?

Acțiuni fracționare

Începând cu 2015, lumea investițiilor a devenit mai accesibilă pentru investitorii individuali prin introducerea acțiunilor fracționare, o inovație care, deși a fost “inventată” aproape de sfârșitul secolului trecut, a câștigat popularitate abia mai recent. Acțiunile fracționare (câteodată numite și ”fracționate”) sunt practic o modalitate de a deține o parte mică dintr-o acțiune mai mare. Practic, dintr-o felie de tort facem unele mai mici.

Unul dintre avantajele acestui sistem este că poți investi sume mai mici de bani, chiar dacă acțiunea în care ești interesat are un preț ridicat. În acest fel, poți deține o mică parte dintr-o companie mare fără a fi nevoie să te coste o avere.

Pe de altă parte, acțiunile fracționare au și anumite limitări. De exemplu, în general, nu poți să utilizezi ordine limită cu aceste acțiuni și nici să votezi în adunările generale ale acționarilor pentru partea pe care o deții. Dar, în ciuda acestor aspecte, acțiunile fracționare deschid oportunități noi și interesante pentru investitorii cu bugete mai mici. Ei se vor putea bucura de dreptul de participare proporțională la dividend și la diverse alte acțiuni corporative, la fel ca pentru o acțiune întreagă.

Valoare nominală vs. de piață

Nu chiar. Ar mai trebui să știi că fiecare acțiune are o valoare nominală și una de piață. Prima este înscrisă în actul constitutiv al firmei. A doua este valoare de piață și este dictată de cerere și ofertă. Cu alte cuvinte, dacă vei cumpăra sau vei vinde acțiuni – a doua valoare va fi cea care te interesează, prima fiind mai mult o abstracțiune juridică.

Ar fi bine de știut și că numărul acțiunilor aflate în circulație este fix la un anumit moment și variază doar dacă Adunarea Generală a Acționarilor hotărăște majorarea sau reducerea capitalului social.

Și nu în ultimul rând, punctul pe care ar trebui mereu să-l reții – valoarea acțiunilor variază liber în funcție de cerere și ofertă și până acum cel puțin, nu există nici o metodă infailibilă de a anticipa modul în care va evolua pe piața bursieră. De exemplu, prețul de piață al acțiunii ar trebui să scadă cu valoarea dividendului brut plătit pe acțiune în data ex-dividend . Totuși, în practică, ajustarea nu este aproape niciodată exactă ba chiar au existat cazuri (iraționale, cel puțin aparent) în care prețul a crescut. Sau, pe scurt: dacă cineva îți spune că știe sigur care va fi valoarea unor acțiuni, simte-te liber să ai îndoieli.

Nivel de risc

Moderat

La fel ca pentru toate instrumentele pieței spot, un lucru important de reținut este că nu poți pierde mai mult decât suma investită (spre diferență de instrumentele derivate și tranzacțiile în marjă). Acțiunile individuale sunt, în medie, mai volatile decât obligațiunile sau unele ETF-uri dar aceasta este o evaluare grosieră. De exemplu, acțiunile Transelectrica sunt considerate mai puțin riscante (prin perspectiva riscului de faliment al emitentului) decât obligațiunile emise de un start-up oarecare.

Articole recomandate
Nu rata noutățile

Abonează-te la update-uri despre produse și știri.

    Esti gata sa investesti? - Investimental.ro
    Ești gata să investești?

    Începe de azi, cu doar 100 lei.

    Peste 70.000 de romani tranzactioneaza cel putin un instrument financiar.