Ce-ți promite brokerul în noua relație?

Practic, există o diferență între acel broker care-ți spune pe șleau că e expert în tranzacționarea acțiunilor si obligațiunilor, adică cel care vine cu expertiza aplicată pe piața locală sau internațională…și brokerul a cărui platformă o deschizi și imediat ți se propune să investești în dogecoin, CFD-uri și alte cuvinte exotice despre care spuneam că sunt mai riscante și nerecomandate cuiva aflat la începutul activității investiționale.

Mai mult, te poți întreba dacă intermediarul îți oferă acces la resurse de educație sau la servicii de auto-investire, de consultanță sau de administrare de conturi individuale, la IPO-uri sau alte tipuri de oferte?

Să le luăm pe rând:

  1. Un broker autorizat pe piața din România îți oferă acces în primul rând la instrumente tranzacționate prin Bursa de Valori București: acțiuni, obligațiuni, titluri de stat, produse structurate și altele tranzacționate local.
    În acest fel te poți expune pe companii românești, titluri de stat românești, prin produsele mai simple, adică acțiunile și obligațiunile. Iar prin produsele structurate tranzacționate la BVB, poți beneficia și de evoluția unor mărfuri, a unor companii internaționale sau indici internaționali (exemplu:  Produs Structurat Turbo Long pe indicele Dow Jones).
  2. Unii brokeri din România îți vor oferi și investiții pe piețe internaționale. De obicei, asta se întâmplă printr-un partener extern, iar astfel ai acces la o paletă largă de acțiuni și ETF-uri internaționale. Tranzacțiile pe acțiuni sau pe indici bursieri sunt comisionate procentual sau cu o sumă fixă per acțiune și/sau cu un comision minim, de aceea e necesar să studiezi întreaga ofertă pentru a decide care piețe sunt oportune pentru tine.
  3. Vei vedea, de asemenea, platforme externe care scot în față în special instrumentele de piață internațională.
    Dacă website-ul te bombardează din prima cu acronime complicate, cum sunt CFD-urile, sau îți afișează o listă întreagă de cripto-active, înseamnă că asta vrea să scoată în față. Si doar tu decizi dacă aceste produse sunt potrivite pentru tine, în stadiul în care te afli privind apetitul la risc și sumele alocate.
  4. Dacă te interesează să participi la o oferta de acțiuni sau obligațiuni (inițială sau secundară) pentru o anumită piață trebuie să verifici dacă intermediarul tău poate participa la astfel de operațiuni în numele clienților săi. Acest lucru nu este mereu evident. De exemplu, la BVB unele instrumente financiare (obligațiuni corporative și de stat) sunt tranzacționate în euro, nu în lei și nu toți brokerii oferă și aceste instrumente. De aceea, dacă are loc o ofertă pe acea piață, doar clienții brokerilor participanți pot avea ocazia să participe la ea.
  5. Poate nu ai cunoștințele, timpul sau dispoziția să îți gestionezi minuțios economiile bursiere. În acest caz sunt diverse niveluri de ajutor pe care un broker ți le poate oferi. Poate este vorba de resurse educaționale ca să îți formezi o bază de cunoștințe și să înțelegi mai bine ce ți se potrivește cu adevărat.  Sau poate că este vorba de faptul că vrei să îți alegi tu instrumentele și ponderile iar brokerul automatizează execuția (auto-invest). Sau dacă discutăm de consultanță, adică de un sfătuitor specializat care te ajută să iei deciziile, trebuie să te asiguri că acei „consultanți” sunt autorizați de sau pașaportați la ASF fix pentru acest serviciu. Sau poți apela la cea mai simplă metodă de a investi: un cont administrat de un profesionist cu care tu doar să povestești câte ceva despre tine iar acesta (firma de brokeraj) se va ocupa direct de contul tău (tu având mereu acces on-line pentru a vizualiza ce se întâmplă).

Nu te opri doar la primul mesaj lansat de un intermediar sau o platformă. Studiază produsele și serviciile, până când înțelegi dacă îți asumi plusurile și minusurile respective.

Ce instrumente poți tranzacționa pe piețele internaționale
Intermediari din România Intermediari internaționali
Bursa de Valori București:
Acțiuni românești, obligațiuni companii din România, titluri de stat din România în general nu oferă acces
Acțiuni internaționale câteva companii europene (Erste Group, Daimler, Deutsche Telekom, BMW etc) vezi mai jos
Produse structurate pe mărfuri sau indici bursieri prin BVB Produse structurate pe mărfuri sau indici bursieri prin BVB în general nu oferă acces la cele românești iar pentru cele străine există unele restrcții
Instrumente derivate, Contract for Difference (CFD), opțiuni, futures:   urmează din 2023-2024 instrumente de tip futures și opțiuni RO nu oferă acces la cele românești iar pentru cele străine există unele restrcții
Piețe internaționale: 
Acțiuni internaționale/ETF-uri de regulă printr-un parteneriat cu un broker extern; accesul la ETF-uri  este permis în funcție de tipul de investitor (retail sau profesional)  Acces la o paleta largă de instrumente listate pe mai multe piețe; accesul la ETF-uri este permis în funcție de tipul de investitor (retail sau profesional) 
Titluri de stat internaționale  în general nu, sau doar câțiva indici de obligațiuni internaționale  în general nu, sau doar câțiva indici de obligațiuni internaționale 
Obligațiuni companii internaționale  în general nu  în general nu
Instrumente derivate, Contract for Difference (CFD), opțiuni, futures:   prin recomandare către parteneri externi în funcție de broker se poate avea acces fie doar la CFD-uri sau la futures și opțiuni sau chiar la toate acestea
Cripto-active  nu în mod direct, eventual prin parteneri internaționali (cripto-activele  unele platforme pot oferi și instrumente cu expunere pe cripto-active 

Pentru siguranța investițiilor tale, înainte de a intra într-o relație cu un broker, asigură-te că îl găsești în Registrul Autorității de Supraveghere Financiară din România

Articole similare