De fapt, eu cu cine lucrez?

Dincolo de autorizații și trofee, capital suficient, tehnologie prietenoasă și proceduri bine puse la punct, relația pe care o vei construi cu brokerul tău mai are nevoie de ceva: încredere. Caracterul și priceperea oamenilor care-ți vor facilita investițiile bursiere sunt esențiale.

Știm, în viață e dificil să cunoști pe cineva chiar și după câțiva ani de locuit împreună. Și totuși, cum ar trebui să-ți ghidezi primii pași în alegerea brokerului? Și cum să-ți dai seama dacă e partenerul potrivit pentru o cursă lungă? Reperele ți le setezi tu, noi îți oferim câteva sugestii.

Integritate. Pare un termen generic și o etichetă prea des folosită de mulți, dar cântărește enorm în această breaslă dacă-i o calitate autentică. În România, piața de capital a ajuns la borna unui sfert de secol. Dar ce sfert de secol! Etica oamenilor implicați în industria de brokeraj a fost testată din plin odată cu reinventarea bursei noastre în era modernă. Alege un broker creat de oameni al căror caracter n-a fost șters de testul vremurilor.
De exemplu, poți judeca integritatea după apartenența la anumite organisme profesionale de elită care pun mare preț pe etică (de pildă CFA Institute). Apoi, cântărește atent modelul de afaceri urmat: dacă brokerul respectiv câștigă atunci când tu pierzi (așa cum se întâmplă, de regulă, în cazul CFD-urilor), atunci ăsta ar putea fi cel puțin un punct în minus.

Valori comune. La job sau în mijlocul prietenilor, ne așteptăm la onestitate, deschidere și comunicare bazată pe respect. De ce-ar fi altfel atunci când investim? Ar trebui să-ți poți vizualiza brokerul drept o persoană empatică, transparentă și responsabilă social. Alege-ți brokerul pe care l-ai aduce la o masă în familie.

Valorile ar trebui să se regăsească pe site-ul companiei, dar și în modul în care aceasta își conduce afacerile. Prima experiență vizuală e cea a site–ului, desigur. Dar nu e doar despre ce scrie acolo, importante fiind și lucrurile nescrise, de exemplu  cât de mândru este brokerul de valorile și de echipa lui.

Experiență. Pune-ți brokerul să-ți gătească o lasagna delicioasă și foarte probabil vei rămâne dezamăgit. Dar și reciproca e valabilă: n-ai vrea să investești la bursă bazându-te pe un CV înțesat de abilități culinare. Brokerajul e o activitate super-specializată, iar priceperea de a face lucrurile așa cum trebuie ia timp. Alege oameni ce fac asta de-o viață și care tot asta ar face dacă ar lua-o de la capăt.

Educație. Tu vrei să investești în acțiuni, obligațiuni sau ETF-uri. Brokerul potrivit e cel care investește în tine. Știm, internetul e plin de surse excelente de informare. Dar într-o familie, părinții n-ar aștepta ca un copil să învețe să meargă citind din cărțile altora.

Experiența și educația pot fi urmărite atât pe paginile LinkedIn relevante, cât și pe site-ul brokerului. Poți vedea ce școli a urmat fiecare membru al echipei, ce realizări profesionale a avut și, bineînțeles, de când este în profesie.

De-acasă. Amazon e o soluție fabuloasă de shopping online, dar tot de la easybox-ul de lângă noi ne ridicăm coletele. Apropierea rezolvă multe probleme și descurcă situații dificile. Fii mai aproape de casă când investești oriunde pe glob.
Cât de ușor este să lucrezi ”de-acasă” cu brokerul vei putea observa, e drept, doar deschizându-ți cont și încercându-i serviciile. Experiența onboarding-ului sau a primei alimentari a contului sunt modalități numai bune de testare a facilității utilizării serviciilor.

Chimie. Ce să-i faci, sunt oameni care vorbesc mult, dar zic foarte puțin. Iar cu alții te înțelegi instant din priviri. De la cum arată site-ul la cât de intuitivă e întreaga experiență online, cu brokerul potrivit ar trebui să fie dragoste la prima vedere. Căci bursa e și emoție, nu doar cifre reci și cotații săltărețe.

La ”chimie” nu te putem ajuta (bine, unul dintre directorii noștri a fost olimpic la așa ceva, dar s-a întâmplat în urmă cu vreo 30 de ani și era un alt gen de chimie). Când spunem ”chimie” ne referim la ceva ce simțim fiecare dintre noi, un soi de dragoste la prima vedere (așa cum ziceam mai sus), ori știm cu toții că-n dragoste nu există formule.

Articole similare