Mă costă mult? Puțin?

Din nou, nu vrem sa fim cei care-ti strica distracția dar fiecare afacere există pentru a face profit. Dacă nu din comisioane, atunci din altceva

Pe Bursa de la București, toți intermediarii au costurile afișate simplu și transparent:

  • procent (%) din tranzacție și eventual un comision minim pentru fiecare ordin .
  • iar pentru procesarea anumitor operațiuni mai pot apărea costuri: mutare instrumente de la Depozitarul Central, mutare instrumente de la / către alt Intermediar, schimburi valutare, custodie, etc..

Majoritatea brokerilor din România practică comisioane pe tranzacții între 0.3% – 0.7% pentru acțiuni de la BVB, în funcție de volumele pe care le generezi.

La obligațiuni și titluri de stat comisioanele sunt, de regulă, mai mici.

Exemplul nostru de structură de comisioane este aici;

Pe piețele internaționale, unde instrumentele sunt mai diverse și mai complexe, structura de costuri este și ea mai complexă. De exemplu pentru acțiuni internaționale poți avea:

  • comision de tranzacționare. Unele platforme se lauda cu comision zero și sigur te întrebi din ce își fac banii.  Nimic nu e gratis.
  • spread, precum la casele de schimb valutar. Și acolo ai tot comision zero, nu-i așa? Însă nu cumperi și nu vinzi euro la cursul BNR, ci la un curs diferit. La fel și aici, pe acțiunile internaționale.   Dacă nu ai un comision clar pe tranzacție (procentual sau fix), atunci vezi dacă nu cumva ai un spread pe undeva, din care brokerul respectiv să își genereze venituri.
  • Costuri de conversie din EUR în USD sau în alte valute (GBP, JPY etc), de exemplu 0.3% sau 0.5%. Poți fi convins că odată intrat în tranzacționarea “cu comision zero”, începi să uiți de ele.
  • Comisioane de retragere de fiecare dată când scoți bani din contul tău.
  • Comisioane de inactivitate, dacă pe o perioadă de timp nu efectuezi tranzacții.
    Si uite cum zero ajunge sa fie de fapt o suma destul de frumoasa. Care ajunge in buzunarele altora, fără ca tu să primești ceva la schimb.

Pentru contracte derivate, cum ar fi futures sau CFD-uri, ți se percepe și un cost al finanțării poziției. Si de obicei e suficient de mare încât să te împingă la a tranzacționa mai frecvent, mai ales că se schimbă foarte frecvent.

Cum ar fi să vezi CFD-uri pe crypto?  Acolo ai cel puțin 2 sau 3 componente de risc și de cost: fluctuații mari crypto + eventualul spread + costul finanțării poziției CFD

De aceea este logic sa vezi scris în dreptul platformelor care oferă CFD-uri: circa 70% dintre clienții de retail pierd bani.
Un avertisment pe care platforma nu ți-l prezintă fiindcă își dorește să fii informat ci fiindcă  legiuitorul european a impus ca acesta să fie afișat.

Practic, în CFD-uri intri de la bun început într-un joc probabilistic în care șansa ta de câștig este < 30%. Și ține de tine să urci acea probabilitate la un nivel favorabil. Majoritatea nu reușesc acest lucru chiar dacă încearcă asta mai mulți ani la rând.

In concluzie, vechiul proverb rămâne valabil – daca suna prea bine pentru a fi adevărat, atunci probabil nu-i adevărat. Și doar tu hotărăști ce ar fi mai bine sa plătești – calitate, viteza, servicii – sau costuri ascunse in spatele unui zero.

Articole similare