Momentul oportun

Daca te gândești la a investi atunci probabil îți pui întrebarea – e momentul să fac asta? Care-i cel mai bun? Nu-ti dorești să spui „gata, acum e de mine” și apoi să vezi cel mai mic nor de ploaie din univers apărând deasupra capului tău fiindcă în două săptămâni vezi o scădere a bursei de 10%. Sau mai mult. 

Poate de aceea îți spui – hai să mai aștept. Sau te gândești ca totuși nu-i cea mai strălucită idee. E valabil și pentru cineva care e relativ nou în piața de capital și după câteva luni sau ani vede niște minusuri în portofoliu. 

Dacă te aștepți să-ți spunem : Marți, 16 mai 2023, când luna se reflectă pe lac iar dintr-o mașină auzi un șlagăr despre fericire atunci ne pare rău să te dezamăgim. Nimeni nu poate ști cu exactitate care sunt perioadele optime. Însă putem opera cu probabilități, iar pe parcurs ne informăm din ce în ce mai mult pentru ne formula niște așteptări privind evoluția investițiilor.

Sursa: Morningstar Direct

Cei de la Morningstar au realizat statistică a perioadei 1926 – 2017 pe indicele S&P500, adică o perioadă de 92 de ani și au constatat următoarele. Acceptăm aici o exprimare mai generală, din moment ce vorbim de un indice și nu neapărat de toate acțiunile sau sectoarele luate în parte: 

  • 3 ani din 4 au fost pozitivi pentru piața americană de acțiuni, mai exact probabilitate de 74%.  
  • în 5 ani din cei 92 ( 5.43% probabilitate) ai fi putut avea un randament între 40-60% în acel an pe indicele S&P500 
  • în 19 ani din cei 92 (20.6% probabilitate, deci cam 1 an din 5) ai fi avut un randament de peste 30% 
  • în 54 de ani din cei 92 (58.7% probabilitate) ai fi avut randament de peste 10% anual. 

Să trecem pe partea de minusuri 

  • în 1 din 4 ani ai fi văzut minusuri pe indicele S&P500 
  • probabilitatea ca indicele american să scadă cu mai mult de 10% într-un an este de 12% din cazuri ( 11 ani din cei 92 analizați) 
  • probabilitatea ca indicele să încheie un an cu o pierdere de peste 20% este de 6.5%  (6 ani din cei 92 analizați). Desigur, pe parcursul unui an bursier dificil minusurile pot fi chiar mai mari, însă per total, riscul să vezi -20% la 31 decembrie pe indicele S&P500 a fost de 6 / 92. 
  • într-un singur an din perioada 1926 – 2017, indicele american a pierdut între 40-60% din valoare. Vorbim despre anul 1931 (-47% pierdere pe S&P500), în timpul marii crize financiare din anii ’30. 

În patria mumă cum stau lucrurile? 

Istoricul bursei noastre moderne începe în 1995, așadar avem mai puțin de 3 decenii de activitate. Ce sa facem, cincinalele, congresul si tranziția nu prea au fost propice economiei. Dar, dacă e să ne uităm la perioada 2002 – 2022, indicele bursier BET a înregistrat concluziile de mai jos, conform datelor oficiale ale Bursei de Valori București:  

  • în 15 ani din cei 20 analizați s-au înregistrat randamente pozitive pe indicele BET, practic regăsim probabilitatea de 3 / 4 sau 75% șanse să fi pe plus într-un an, pe indicele BET. Adăugarea dividendelor îmbunătățește această șansă de a avea randament pozitiv.  
  • din cele 5 scăderi anuale ale ultimilor 20 de ani pe indicele BET, trei au fost până în 5%, una a fost de 17% (anul 2012), iar cea mai mare a fost de 70% (în 2009).  

Și înainte de a ne arunca o privire circumspectă, precizam că în anii respectivi s-au înregistrat și scăderi mai mari. Noi aici am urmărit cum s-a închis anul calendaristic. 

În concluzie, în ultimele 2 decenii ai fi avut un risc de 1/10 (probabilitate 10%) să pierzi într-un an calendaristic mai mult de 15% pe indicele BET si un risc de 1/20 (probabilitate de 5%) ca indicele să fi scăzut cu 70% într-un singur an. S-a întâmplat doar în marea criza financiară din 2009 și între timp piața a făcut noi maxime 

Ținând cont de dividendele companiilor mari din indicele BET, de exemplu OMV Petrom (SNP), BRD Groupe Societe Generale (BRD), Banca Transilvania (TLV) care de la un moment încolo a început să distribuie și dividende cash, Romgaz (SNG) sau Nuclearelectrica (SNN) apărute pe parcurs în indice, iar lista poate fi continuată, dacă am fi urmărit indicele care include și dividendele, lucrurile ar fi stat chiar mai bine în favoarea investitorilor.  

A, poate te interesează că randamentul mediu anual al BET a fost de peste 10% în ultimii 20 de ani, iar incluzând și dividendele el depășește 15% anual. Altfel spus, cea mai simplă metodă de a obține randament ar fi fost să replici indicele bursier și să tolerezi toate aceste fluctuații date de crize sau recesiuni.  

Deci, cum stăm cu timpul? Uitându-ne atât la bursele internaționale cât și pe bursa de la București observăm următoarele când vine vorba de a investi în indicii bursieri majori:  

  • în 9 ani din 10 se realizează în general randamente pozitive, sau dacă se înregistrează minusuri, ele sunt unele mici, până în 5% sau 10%,   
  • și doar în 1 an din 10, de obicei apar evenimente negative majore, recesiuni sau crize mai ample, care determină scăderi semnificative ale piețelor, 

Pe scurt – nu știm când e momentul ideal de a investi dar știm că în ultimele decenii bursa a crescut în 80-90% din timp. Trage singur concluzia.  

Așa că ideea generală ar fi să acumulezi un capital suficient în piețele financiare (acțiuni, obligațiuni și/sau combinații între acestea), pentru ca atunci când bursele sunt pe câte un trend de câțiva ani consecutivi de creștere, tu să ai un portofoliu relevant încât să generezi câștiguri semnificative.   

Ce nu-ți recomandăm să faci 

  • dacă ai pândi tot timpul următoarea corecție bursieră de 10% după care tu să intri în piață, e foarte probabil ca întâi bursele să crească 20-30%, după care să coboare acel 10%, deci în majoritatea timpului ai fi nevoit să alergi după trend.  
  • dacă ai pândi finalul scăderilor pentru a mobiliza capital în piața de acțiuni, s-ar putea să fi dezamăgit că acest lucru nu se întâmplă 1-2-3 ani, iar banii tăi pe care îi vedeai investiți in bursă ar putea să capete și alte destinații sau să te trezești că momentul mult-așteptat deja a trecut pentru că, de exemplu, piața a scăzut 18,3% din maxime și nu 20%, așa cum îți imaginai. 

Sau fix acel comportament al investitorilor care, atunci când bursele cresc nu bagă bani suplimentari, pentru că acțiunile li se par scumpe, iar când bursele scad semnificativ (“bear markets”), nu bagă bani de teamă să nu mai scadă și luna viitoare sau trimestrul viitor. 

Articole similare