Analiza tehnică – nivel avansat

OK. Aici deja lucrurile încep să devină ceva mai complicate. Dar nu te teme, vom încerca să le facem ceva mai simple (și vom reveni cu mai multe astfel de concepte în viitor). Pentru început, la nivelul avansat vom discuta despre preocupările agricole ale lui Fibonacci.

Retragerile Fibonacci

Fibonacci a fost un matematician Italian de pe la anii 1200, care printre altele, a construit un șir de numere în care fiecare număr este suma celor două anterioare: 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34,…… , 10946, 17711, 28657 șamd. Problema inițială pe care Fibonacci a încercat să o rezolve (în 1202) a fost cât de repede se pot înmulți iepurii în condiții ideale. Doar că încercând acest lucru el a descoperit ceva ce este folosit și acum pe scară largă fiind unul dintre cele mai atractive capitole ale matematicii elementare.

Astfel, proprietatea acestui șir este că dacă raportăm numărul N la următorul din șir, această fracție tinde către 0.618. Adică: 13/21 = 0.619, …………………. 17711 / 28657 = 0.618 șamd.

Această proporție de 0.618 sau 61.8% se mai numește numărul lui Fibonacci sau “proporția de aur”, cu aplicabilitate în multiple domenii, de la științele naturii, multiplicarea unor populații șamd. Fibonacci probabil nu s-ar fi gândit că acest reper de 0.618 va fi folosit, 800 de ani mai târziu și în piețele bursiere. Sigur, în variante modificate, dar în orice caz, pornite de la această idee.

Graficul de mai jos pe perechea valutară liră sterlină / yen japonez (GBP/JPY) ne arată următoarele:

grafic fibonnaci
Sursa: https://mytradingskills.com/trade-fibonacci-levels

Instrumentul a avut o mișcare ascendentă de la 144.80 până la 146.65, adică o amplitudine de 1.85, iar apoi a început o corecție sau o retragere (“retracement”). Presupunând că trendul ascendent se menține, prețul are o tendință naturală de a se așeza pe unul dintre palierele:

  • 38.2% din amplitudinea de 1.85 => pe la 145.95; observă că acest 38.2% este (1 – Numărul lui Fibonacci)
  • 50% din amplitudinea de 1.85 => pe la 145.7, hai că aici sună mai normal, să se retragă prețul cu jumătate din amplitudine
  • Sau se poate duce în jos cu 61.8% din amplitudinea de 1.85 => undeva la 145.5.

În exemplul grafic de mai sus, prețul s-a oprit în jurul retragerii de 50%, iar de acolo și-a reluat trendul principal.

Sunt traderi care utilizează și alte niveluri intermediare: retragerea de 23.6% sau de 78.6% din amplitudinea mișcării inițiale. Toate sunt niște derivate ale proporției de 61.8%.

De ce aceste retrageri?

  • în primul rând se pare că psihologia umană se ghidează după aceste proporții. Puteai simplifica lucrurile și să spui “un sfert, o treime, o jumătate, doua treimi, trei sferturi” și nu erai departe de ele.
  • în al doilea rând, deoarece proporția de aur are o răspândire atât de largă în natură există susținători ai ideii că felul în care se răspândește o nouă informație printre investitori este un ”proces Fibonacci”, ceea ce implică o evoluție similară a prețurilor în piață.
  • de asemenea, odată ce ele au fost popularizate în analiza tehnică, mulți investitori se uită la ele și au devenit “profeții auto-împlinite”. Vei auzi de multe ori că traderii așteaptă sau se grupează la retragerea de 38.2% sau la cea de 61.8%.

Ele funcționează și ca linii de suport în corecțiile de pe trend ascendent, sau linii de rezistență în revenirile temporare de pe un trend major descendent.

Cum știi dinainte la care dintre retrageri se oprește prețul? Răspunsul scurt este că nu ai cum.

Și atunci cum poți utiliza retragerile Fibonacci? Dacă ești pe un instrument despre care crezi că își continuă trendul principal pe un termen mai lung, iar corecțiile de preț sunt doar unele temporare, atunci te poți poziționa cu ordine la sau în preajma nivelurilor respective (38.2% sau 50% sau 61.8% din mișcarea anterioară) și ai putea obține o medie bună de intrare în poziție.

Poți citi despre nivelul de bază al analizei tehnice aici, iar aici îl găsești pe cel intermediar.

Articole similare