Analiza tehnică – nivel intermediar

Deja te-au prins graficele și îți dai seama că există o frumusețe ascunsa a liniilor în zig-zag. Iar când intri în mai multe detalii ale evoluției graficelor, deja poți folosi mai multe instrumente de analiză. Și apoi îți dai seama că multe îți dau informații oarecum contradictorii: un indicator îți spune “cumpărare”, altul că poate e bine să mai aștepți, iar altul că mai degrabă ești într-o zonă de risc de scădere a prețului. Ce se întâmplă atunci? 

Adevărul e că nu există un sistem sau o formulă care să meargă mereu. Tot ce poți face este să îți formezi propriul sistem și să te ajuți de propria inspirație. De exemplu poți, să alegi o pereche de indicatori și să te decizi care este cel în care ai mai mare încredere sau chiar să nu faci vreo ”mutare” daca ambii indicatori nu sunt ”de acord”. 

Acum ca am stabilit ca nici un grafic sau indicator nu-i infailibil…hai vorbim mai multe despre grafice si indicatori. Mai sofisticați, de aceasta data.  

  • Liniile MACD (Moving Average Convergent Divergent) 

Liniile MACD sunt construite de softurile de analiză tehnică, tu eventual poți să le modifici unii parametri (ca și la mediile mobile), iar principiul de bază este:  

MACD este o diferență între o medie mobilă pe un termen mai scurt și o medie mobilă pe un termen ceva mai lung, să spunem (MA 9 zile – MA 16 zile), sau (MA 10 zile – MA 20 de zile), ori alte variante similare. Aceste medii mobile se depărtează sau se apropie => diferența matematică dintre ele poate fi mare în sus sau în jos (când sunt divergente), să poate fi aproape de zero (când sunt convergente).  

Interpretarea unui grafic precum cel de mai jos:

Sursa: incrediblecharts.com

Când liniile MACD sunt foarte jos, ele anunță o întoarcere a mișcării. Observi că primul semnal de cumpărare din jurul datei de 30 septembrie a fost prompt, iar piața a început apoi să urce. A doua oară când a dat semnal de cumpărare, piața a mai coborât un pic dar un trader experimentat s-ar fi putut pregăti pentru cumpărare sau ar fi putut cumpăra gradual, intuind că prețul este într-o zonă de întoarcere. 

La fel când liniile MACD sunt foarte sus, acest lucru anunță o stagnare sau o scădere a prețului. Vedem că primul semnal nu a fost unul ideal, dacă ai fi vândut acolo, prețul mai avea un pic de crescut, iar al doilea semnal de vânzare pare să fie mai oportun. 

Nu o fi MACD indicatorul perfect, dar oricum te ajută în situații extreme ale pieței mai mult decât simplele medii mobile care te anunță cam târziu că o mișcare importantă s-a încheiat.  

  • RSI (Relative Strength Index) 

Forța relativă a trendului, sau Relative Strength Index (RSI) este un indicator care ne spune dacă trendul pe care îl urmărim accelerează, sau din contră, își pierde din forță.  De obicei, RSI anunță o eventuală modificare a trendului, de aceea trebuie privit la pachet și cu alte semnale.

RSI se calculează de obicei pe ultimele 14 perioade, fie că vorbim de zile, ore sau săptămâni (intervalul de analiză se mai poate ajusta). RSI-ul poate evolua între 0 și 100, iar aici enunțăm pe scurt principiul avut în vedere:  

  • Dacă în ultimele 14 zile, atunci când au fost zile cu creștere, acțiunea a urcat cu 1%, iar când a fost să scadă, a scăzut cu câte 0.5% pe zi, se poate vedea că forța creșterii e mai mare decât forța scăderii 
  • Softurile care calculează și afișează graficele RSI ne-ar arăta o valoare de circa 66-67. 

Când RSI trece peste 70 se spune că piața este supra-cumpărată (overbought), altfel spus, acțiunile au crescut prea repede și vor avea nevoie de o încetinire a vitezei. Nu știm dacă asta înseamnă că se întoarce trendul, iar după cum vezi în graficul de mai sus, la primul RSI > 70 , trendul prețului încă nu s-a întors, dar cel puțin te anunță că piața ia o pauză. 

Abia la al doilea sau al treilea moment în care RSI a fost peste 70 am început să vedem și scăderi semnificative ale prețului.  

La fel în partea de jos a RSI, când este < 30 se spune că piața este supra-vândută (oversold). La primul semnal de oversold încă nu știm dacă prețul se va întoarce pe creștere, așadar piața poate rămâne oversold o perioadă și prețul să mai scadă, dar cel puțin RSI te anunță că prețul a ajuns într-o zonă în care te poți pregăti de acumulări. Desigur, dacă acest lucru corespunde strategiei tale generale de a cumpăra pe acel instrument.  

De multe ori, MACD și RSI se folosesc împreună. Dacă concluziile celor doi indicatori sunt similare, cu atât mai mult sunt șanse ca tu să tranzacționezi corect pe baza lor.

Poți citi despre nivelul de bază al analizei tehnice aici, iar aici îl găsești pe cel avansat.

Articole similare