Acasă » InvestiMentor » O relație sănătoasă cu banii O relație sănătoasă cu banii Fără a încerca să ghicim ce culoare are aura ta, vom adopta mentalitatea estică și-ți vom spune că trebuie să găsești un echilibru în toate. Există oameni pentru care banii nu sunt niciodată suficienți – fiindcă găsesc mereu ceva nou pe care să-i cheltuie și există și cei care ar prefera să repare perechea de bocanci purtată de strămoșul care a asaltat reduta Grivița doar fiindcă banii trebuie păstrați pentru zile negre. Ambele perspective sunt de înțeles și ambele sunt la fel de nocive. Putem cheltui și strânge cu sens. Îți trebuie doar puțină educație și perspectivă, care te vor ajuta să apreciezi ce ai fără a pica în acea stare de automulțumire care te împiedică să vrei mai mult. Și pentru a face asta, trebuie să-ți modifici percepția asupra banilor, atât din perspectivă emoțională, cât și rațională. Emoțional, poți adopta următoarea perspectivă “sunt ok cu ce am realizat până acum. Dar nu mă mulțumesc cu atât. Îmi propun creșterea standardului meu de viață și creșterea averii mele financiare pentru viitor”. Rațional, îți poți lua reperele din societate. Și poți vedea că: activele totale deținute de români au crescut de circa 10 de ori în perioada 2000 – 2020, conform Global Wealth Databook 2021, realizat de Credit Suisse: de la circa 5.000 USD în anul 2000 la circa 50.000 USD în 2020, în medie pentru fiecare adult din România. 80% din avere este în “non-financial”, adică predominant în imobiliare. Avem cel mai mare procent de proprietari de locuințe din Europa. Și nu-i rău a avea casa ta, îți dă o stabilitate, însă apare și cealaltă perspectivă: Ai putea direcționa investițiile și către altceva? Active financiare, acțiuni, obligațiuni, titluri de stat, toate acestea fiind mai lichide și angrenând alte dezvoltări pe termen lung. în 2020, peste 1.4 milioane de români aveau o avere mai mare de 100.000 EUR. Aproximativ 40.000 aveau averi de peste 1 milion de euro, cumulând aici atât active imobiliare cât și active financiare. Folosește aceste repere și, în linii mari, îți vei da seama unde te situezi, pentru ca să poți să-ți construiești un plan de creștere a activelor tale în timp. Important este că obiectivele și strategia să fie relevante pentru tine și pentru modul în care dorești să îți construiești baza de active financiare. Opiniile profesioniștilor te pot ghida în drumul tău către creșterea bunăstării financiare. Share Twitter Linkedin
Bugete personale Ok Boomer, milenialii încă stau cu părinții, generația X era super productivă – dacă ai deschis o pagină de internet…
Construind ziua de mâine Oare cum ar fi arătat America noului mileniu fără un mic loc în Manhattan numit Wall Street? Imaginează-ți că ai…
Investește în valorile tale Dacă nu ai trăit într-un univers paralel în ultimii ani atunci problemele climatice și cursa contra-cronometru pentru a le placa…
Personalitatea ta financiară Bine ai venit în zona horoscopului financiar, bazat mai puțin pe ascendentul tău și mai mult pe unele caracteristici recurente…
Portofoliul-Citadelă Dacă știi proverbul „casa unui om este castelul său”, atunci portofoliul tău economii este citadela să. Nu, nu știm daca…
Repere sănătoase pentru viitoarele generații Think of the children! Aș face orice ca generația următoare sa trăiască într-o lume mai buna! Vreau ca ai mei…