Personalitatea ta financiară

Bine ai venit în zona horoscopului financiar, bazat mai puțin pe ascendentul tău și mai mult pe unele caracteristici recurente legate de managementul banilor. Și cum suntem perfect conștienți de faptul că ai atât personalitatea enigmatică a scorpionului, cât și exuberanța socială a săgetătorului (sau cel puțin asta zici la petreceri), la fel și-n cazul personalității financiare există trăsături care pot trece dintr-un profil în altul. Dar hai să privim aceste portrete robot.

The Saver (Economul)

Cu ce se laudă :

Economul care-și face iarna car, vara sanie, toamna construiește trei complexe rezidențiale… Sunt prietenii aceia pe care-i suni ca să-ți împrumute niște bani și care-ți spun că aleg telemeaua în funcție de cel mai bun raport calitate-preț.

De ce nu l-ai invita la ziua ta:

O glumă veche spune că sârma de cupru a fost inventată când doi scoțieni au găsit în același timp un penny. Saver-ul, fără a fi scoțian, tinde să facă parte din aceeași categorie – depășește ideea de a fi calculat și ajunge a fi pur și simplu zgârcit. Sau, dacă vrei o glumă mai recentă, gândește-te că ar fi omul care, atunci când vrei să cumperi și tu ceva, îți spune „las’ că avem x acasă”.

Ce poate îmbunătăți:

Până la urmă banii care rămân în cont și doar în cont sunt doar o cifră care-ți umflă ego-ul. Nu recomandăm risipirea lor, dar până la urmă, scopul lor este de a-ți oferi experiențele, serviciile și produsele care te fac să te simți împlinit. Pe scurt, prea multă hârciogăreală e nocivă.

The Spender (Cheltuitorul)

Cu ce se laudă:

E omul care claxonează la ușa ta și vezi că e într-o mașină cu pompon pe capotă pe care ți-o face cadou de ziua ta. Sau care-și ia bilete în Bali la cinci minute după ce i-ai spus că ți-a plăcut locul. E omul pe care-l admiri fiindcă pare generos și spontan…

De ce nu l-ai invita la ziua ta:

…dar nu ți-ai dori vreodată să fii la fel. Fiindcă, la rece, e atât de impulsiv încât se întreabă – „chiar am nevoie de un frigider pentru vinuri, deși beau doar ceai” doar după ce a cumpărat frigiderul. Sau își ia o bicicletă cu care merge o singură dată. Sau…ne oprim aici, știi deja stereotipul.

Ce poate îmbunătăți:

Se spune că limitele există pentru a fi depășite. Când vine vorba de bugete, uneori, limitele sunt cel mai bun lucru din lume. Iar „mână spartă” trebuie să învețe valoarea cuvântului „nu”, acompaniat de un plan realist care să aducă cheltuielile într-o logică înțeleasă și de pământeni.

The Security Seeker (Chibzuitul)

Cu ce se laudă:

Te-ai gândit că poți avea o listă pe care îți treci ce ai de făcut? Nu? Ei bine, o poți face! Poți planifica orice cheltuială, poți investi conform unui plan care ar face invazia aliaților în Normandia să pară o treabă de amatori, să ai date fixe la care sunt făcute plăți și un decalog de argumente care ghidează investițiile. Totul este gândit cu mult timp înainte. Nimic nu este lăsat la voia întâmplării.

De ce nu l-ai invita la ziua ta:

Știi părinții care se supără pe copiii lor fiindcă nu vor să se facă medici? Deși le-au planificat cariera de la naștere? Oamenii care analizează o proprietate la micron, fiindcă a plăti un preț corect pare ireal – și văd apoi cum altcineva o cumpără? Ideea e că vorbim despre oameni care nu-și asumă riscuri – orice risc și-l iau pe NU în brațe, ratând oportunități bune fiindcă nu le-au putut planifica.

Ce poate îmbunătăți:

Dar e ok! Și riscul poate fi planificat. Trebuie doar să-ți stabilești cifra cu care te simți confortabil, să alegi instrumente care-ți oferă mecanisme de control, să te documentezi… În momentul în care știi că pe portofoliul tău poți avea fluctuații de 5% sau 15%, ori de 25%, iar pentru tine este tolerabil, atunci riscul tău este măsurat. Ai un maxim de acceptare a fluctuațiilor.

The Risk Taker (Temerarul)

Cu ce se laudă:

„Am crezut și am investit în programul de educație nucleară al veverițelor. Vă mulțumesc pentru premiul Nobel”.
Cei care cred în idei, fără să se concentreze prea mult pe detalii. Entuziasmați mereu de ultimul trend și dornici de a găsi mereu ceva nou și nevăzut. Ei sunt cei care visează, iar din visul lor, uneori, apare scânteia care schimbă lumea. Sau observă ceea ce n-a observat nimeni. Mereu în mișcare. Mereu în căutarea unei oportunități noi. Cei care iau decizii într-o secundă.

De ce nu l-ai invita la ziua ta:

Nu toate pariurile sunt câștigătoare și nu orice viziune găsește El Dorado. Când îndrăznețul câștigă totul e bine, în schimb orice pariu pierdut vine cu regrete și care trebuie imediat compensat cu următoarea investiție. Viteza vine alături de o lipsă de răbdare cu cei din jur, care nu văd oportunitatea atât de repede și de clar, iar asta înseamnă că deciziile sunt luate fără aportul lor. Dar când banii sunt un joc apar și pierderi. Iar riscul de a-i folosi nesăbuit fiindcă „sigur următoarea idee va avea succes” nu trebuie subestimat.

Ce poate îmbunătăți:

Unele lucruri ar trebui să fie intangibile – la fel cum nu faci tuning centurilor de siguranță, la fel și fondul de urgență, plata facturilor, educația copiilor și orice alte arii de acest gen nu ar trebui afectate de apetitul ridicat la risc.
Măsurătorile sunt un lucru bun. Câte investiții au avut succes și câte nu?. A trage linie sub ecuația asta poate ajuta apetitul la risc.

The Flyer (Visătorul)

Cu ce se laudă:

Vor să fie liberi ca pasărea cerului, fără să se preocupe cu probleme lumești cum ar fi finanțele. Prietenii contează, experiențele…sunt cei care se bucură mai mult când renovează casa decât atunci când o văd terminată. Poate tocmai de aceea pentru ei contează mai mult „ce” decât „cum”.

De ce nu l-ai invita la ziua ta:

Cu toții ne iubim prietenii amețiți și boemi. Dar amintește-ți de ultimul moment în care le-ai dat puțină responsabilitate și de faptul că în ziua plecării  i-ai întrebat unde au făcut rezervarea doar ca să primești o privire goală și răspunsul – „ce rezervare?” Problema nu e atât de mult legată de ignoranță, ci de faptul că de multe ori vorbim despre oameni care nu știu de unde să înceapă și cum să abordeze banii dincolo de a-i scoate din portofel.

Ce poate îmbunătăți:

Nu trebuie să poți tu, trebuie să poată alții. Plăți automate, economisire automată și investiții automate sau recurente – există soluții și pentru cei care ar reuși să se piardă în propria casă.

În fine, după cum spuneam, e ca-n cazul zodiei – nimeni nu se potrivește integral unui profil dar avem niște trăsături dominante. Și e bine să-ți faci o introspecție onestă pentru a găsi un echilibru care să ți se potrivească ție, între consum – economisire – investiții, între securizarea unor active și asumarea unor riscuri.

Indiferent care profil ți se potrivește mai mult, reține faptul că investiția face parte din viața noastră și este esențială pentru a progresa, chiar dacă de cele mai multe ori nu vorbim de investiții financiare. De cât timp am avut nevoie să învățăm să mergem, să vorbim, să urmăm cursurile din școala generală, liceu, facultate, master, doctorat, MBA, să promovăm examene, să ne creștem copii, să avem grijă de cei mai în vârstă decât noi, să ne urmăm pasiunile? Toate acestea sunt “investiții” din timpul nostru, de cele mai multe ori necesare și nu neaprat cu impact material, pe care fiecare dintre noi le facem într-o măsură mai mare sau mai mică.

De aceea, nu trebuie să ne speriem nici de investițiile financiare, dacă ne dorim pe termen lung un nivel al bunăstării superior. Însă este necesar să le facem consecvent, rațional, într-un mod asumat, fără să ne fi frică că vom pierde banii investiți, dar conștienți de riscuri și luându-ne măsuri de protejare a portofoliului. Pentru că nu vrem să tragem vreun “tun” ci urmărim să ne menținem investițiile pe termen lung și să beneficiem pe termen lung de veniturile suplimentare generate de investiții.

Articole similare