Investiții pregătite „cu cap”

Stefan Oancă

Ștefan și-a început cariera pe piața de capital in 2005. De atunci și până în prezent Ștefan a evoluat constant, iar astăzi e un specialist cu set de abilități extrem de bine definite si un membru cheie al echipei Investimental. Așa cum chiar lui îi place sa spună, "nu sunt perfect, dar sunt foarte bun în ceea ce fac."

De-a lungul vieții primești multe lecții. De curând, am primit o lecție despre planificarea unei investiții din timp. Bine, totul a pornit cu o povestire, dar apoi pentru mine a devenit o lecție. La început, întreaga poveste m-a amuzat copios, dar la final, am băgat de seamă că nu e altceva decât bine-cunoscutul proverb: Gospodarul își face vara sanie si iarna car. Sau invers. Dar nu ordinea e importantă, ci analiza trecutului și planificarea viitorului e ceea ce ar trebui să ne ghideze în pregătirea unei investiții profitabile/câștigătoare.

Lăsând povețele deoparte, hai să urmărim firul poveștii, căci din ea fiecare vom avea propriile concluzii. Din când în când, ajung pe meleagurile natale și petrec timp plăcut cu rubedeniile. Din vorbă în vorbă ajungem la păreri diferite pe subiecte diverse. Unul din aceste subiecte este legat de implicarea statului la nivel micro în economie, prin unele pârghii arhicunoscute, programul rabla sau vouchere pentru electrocasnice.

Ruda aceasta apropiată și dragă mie mi-a povestit astă vară, cum a beneficiat de programul de vouchere și și-a schimbat prin casă câteva electrocasnice, ce au dus atât la reducerea facturii la electricitate, dar și la reciclarea unor dispozitive proprii sau de prin vecini, căci televizorul dat la schimb nu a fost unul propriu, ci unul aflat într-o magazie improvizată, într-o uscătorie de bloc, unde își petrecea bătrânețile de ani buni.

Lăsând la o parte aranjamentele trecute în a obține bunurile necesare de dat la schimb pentru vouchere, pregătirea pasului următor m-a uimit complet. La următoarea campanie, el dorește să-și achiziționeze un aer condiționat, dar cum nu avusese niciunul până acum, era într-o dilemă. Ei bine, urmare a întâlnirii noastre curente mi-a povestit cum s-a pregătit acum, în ianuarie, pentru campania de la vară.

Firma la care este angajat a hotărât să-și schimbe sediul. Astfel, au mutat în noul sediu tot ce era funcțional, mai puțin un aparat de aer condiționat stricat. Se subînțelege că a întrebat la firmă dacă nu poate lua el acel aparat. Neprimind nicio obiecție, s-a pregătit cu câteva scule și o scăriță de văruit prin apartament și s-a prezentat la locația bine-cunoscută lui.

A început demontarea cu unitatea din interior, unde uimirea și hohotul de râs au apărut în momentul în care mi-a explicat cum a desprins țevile de cupru de unitate. Nu, nu le-a îndepărtat cu sculele avute l-a dispoziție, nici măcar nu s-a gândit să le taie cu un patent. El a desprins aparatul și, cățărat pe mica scăriță, a început să rotească aparatul cu totul de câteva ori până la momentul în care, urmare a contorsiunii, țevile s-au rupt.

Am crezut că asta a fost tot, dar nu, a început să-mi povestească cum a procedat la următorul obiectiv, unitatea exterioară. Cocoțat pe scăriță, abia a ajuns să desfacă șuruburile ce fixau unitatea. După desfacerea lor a încercat, fără succes să ridice unitatea de pe suport, dar era prea grea. A plecat prin sediu să caute unelte care să-l ajute și a găsit un palet și câteva cartoane. Prima dată, am crezut că voia să pună scara pe palet pentru a ajunge mai bine să ridice unitatea, dar m-am înșelat, el a poziționat paletul și cartoanele sub unitate pentru a amortiza șocul căderii unității, căci scopul era să o dea jos, dar să nu se facă bucăți și nici să nu-și rupă spatele. Ambele obiective au fost, desigur, atinse.

Acum e proaspătul deținător al unui aer condiționat stricat, depozitat în balcon și tot ce mai are de făcut e să strângă banii pentru aerul condiționat nou. L-am întrebat dacă a luat în calcul procesul inflaționist în care ne aflăm și dacă nu mai bine își cumpără aparat de aer condiționat acum căci e posibil ca la vară să fie mai scump cu tot cu tichetul rabla. Mi-a spus că acum n-are bani și că până atunci situația se poate schimba. În final, lăsând deoparte modul de demontare a unui aparat de aer condiționat, ce e de reținut din această poveste reală e tenacitatea ce ar trebui să fie un atribut important unui investitor la bursă. Nu poți să iei un aparat de aer condiționat cu tichet rabla, fără să dai la schimb alt aparat de aer condiționat vechi. La fel, nu poți face investiții profitabile, fără să îți faci o strategie proprie. Or, o strategie a investițiilor trebuie pregătită din timp, chiar și înainte de a avea toți banii necesari pentru ea. Dacă ești la început și ai citit acest articol înseamnă că ceva te atrage spre investiții bursiere. Nu te opri aici, găsești la noi pe site, în secțiunea de Educație, informații mai mult decât utile.

Articole recomandate
Nu rata noutățile

Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, Bursa pe Bune. În plus, clienții au acces la rapoartele zilnice Zori de Bursă și rapoartele Flash Rezultate Financiare.

Esti gata sa investesti? - Investimental.ro
Ești gata să investești?

Începe de azi, e simplu.

Poți începe să tranzacționezi în 15 min. Cu deschidere de cont și alimentare incluse.