Warren Buffett e convins că va prinde aniversarea de 100 de ani!

Ionut Ancutescu - Guest Author

Ionuț a făcut primii pași în presa de business cu echipa care pregătea lansarea Ziarului Financiar, în 1998. Ulterior, a lucrat în redacțiile Biz, Capital, Business Magazin, Money Express, Forbes și Adevărul. Cel mai lung „stagiu” al său este asociat cu NewMoney, revista pe care o coordonează din toamna lui 2016. Proiectul editorial, dedicat mediului antreprenorial, este susținut de investitorul Sacha Dragic – principalul acționar al Investimental.

Warren Buffett, probabil cel mai influent investitor din istoria recentă, a împlinit 93 de ani (pe 30 august) și e mai fresh ca niciodată.

  • Primii bani i-a făcut în copilărie, când vindea din ușă-n ușă ziare, sucuri sau gumă de mestecat. Până la 17 ani a strâns echivalentul a peste 50.000 de dolari, în banii de azi,
  • Idolul său, investitorul și profesorul Benjamin Graham, a refuzat să-l angajeze pe Buffett din prima,
  • Este al șaptelea cel mai bogat om din lume, cu o avere de peste 120 de miliarde de dolari.

E greu să spui lucruri noi despre cel mai longeviv CEO al unei companii din S&P 500, atâta vreme cât numele său este o prezență aproape zilnică în presa de business, iar sfaturile și comentariile sale, atunci când vin, sunt un breaking news garantat. Iar CNBC are o secțiune întreagă – Warren Buffett Archive – dedicată legendarului investitor. CEO-ul Berkshire Hathaway e o figură aparte nu doar prin longevitate și succes, ci prin smerenie, mai ales. Unii, mai cârcotași, i-ar spune zgârcenie, având în vedere că adoră meniurile McDonald’s, e înnebunit după Coca-Cola și locuiește într-o casă pe care a cumpărat-o în 1958 cu 31.500 de dolari.

Și cum crezi că îl cheamă pe cel mai proeminent critic al lui Buffett? Elon Musk, evident. În opinia fondatorului Tesla, exprimată Într-un interviu pentru New York Times din 2020, citat de Yahoo! Finance, imaginea de „bunic drăguț” a legendarului investitor e supralicitată.

În spatele remarcii acide stă, cu siguranță, refuzul lui Buffett și al lui Charlie Munger, mâna sa drepată la Berkshire, de a investi în Tesla, pe vremea când valora doar 200 de milioane de dolari. Mai mult decât atât, Musk își amintește cu amărăciune, că Munger i-a spus la un prânz luat împreună, prin 2009, că Tesla va eșua.

Warren Buffett i-a întors și celălat obraz la întâlnirea anuală a investitorilor din 2023, când a afirmat despre excentricul miliardar că este „un tip briliant”. Întâlnirile cu investitorii sunt niște evenimente cu rezonanță globală, iar vorbele celor doi „bunici” – Charlie Munger e născut pe 1 ianuarie 1924 – sunt răstălmăcite, luni la rând, după conferință.

De altfel, „Oracolul din Omaha” e convins că va prinde aniversarea de 100 de ani. A spus-o în scrisoarea anuală către investitori din 2015, după cum aflăm din Business Insider: „pe 30 august 2030 – aniversarea mea de 100 de ani – intenționez să anunț că Geico (firmă de asigurări) a ajuns numărul unu. (…) Notați-vă în calendar.”

Articolul menționat anterior inventariază șase povești pe care Buffett le-a spus în legătură cu ziua sa de naștere, în scrisorile anuale către acționari. De altfel, fără să exagerăm deloc, acestea sunt adevărate evanghelii pentru investitorii din piața financiară.

Pentru a-i contura și mai bine imaginea, poate e suficient să mai amintim doar o singură istorisire – îți lăsăm plăcerea să le descoperi singur pe celelalte. În scrisoarea din 2013, își amintește că, pe 30 august 1983, a primit cadou de ziua sa Nebraska Furniture Mart, o rețea de magazine de mobilă. Pe baza unei propuneri de preluare, de o pagină și un sfert, fondatoarea lanțului a acceptat imediat deal-ul, fără să apeleze la avocați și bancheri de investiții.

De ce Berkshire Hathaway contează?

Înainte de toate, Berkshire e cea mai bună întruchipare a unei veritabile filosofii de investiții („value investing”), care implică achiziționarea de active subevaluate și menținerea lor în portofoliu pe termen lung.

Firma de investiții, care poartă numele unei fabrici de textile pe care Buffett a cumpărat-o la jumătatea anilor 60 și a închis-o două decenii mai târziu, are o capitalizare bursieră de aproape 800 de miliarde de dolari. La 30 iunie, avea rezerve de cash în valoare de aproape 150 de miliarde de dolari.

O bună parte dintre activele sale sunt companii nelistate, precum firma de asigurări Geico, compania de căi ferate BNSF sau producătorul de baterii Duracell. Pe de altă parte, deține 6% din Apple, 13% din Bank of America și are poziții la alți giganți americani, de talia Coca-Cola sau Kraft Heinz. Inventarul complet al deținerilor în companiile de pe bursă e disponibil pe CNBC.

Fun fact: Acțiunile Berkshire de clasă A, tranzacționabile pe NYSE, valorau aproape 550.000 de dolari, la începutul lui septembrie 2023. Acestea nu au fost niciodată splitate.

Și încă ceva: randamentul total al investițiilor făcute între 1964 și 2022 se ridică la 3.787.464%, în vreme ce S&P 500 a livrat „doar” 24.708%, în tot acest interval. Dacă nu crezi, click aici.

Cum a intrat Warren Buffett în afaceri?

Mulți cunosc povestea vieții lui Buffett – a fost îndelung mediatizată – mai bine decât neaoșele basme cu Făt-Frumos. Știi, cel mai probabil, că primii bani i-a făcut din vânzarea de ziare, sucuri și gumă de mestecat, la vârsta de șase ani. Conform CNBC, la 17 ani, avea o mică de avere de 5.000 de dolari – echivalentul a 53.000 de dolari, în 2017.

La 11 ani, a cumpărat primele acțiuni, la scurt timp după ce a vizitat New York Stock Exchange. După ce a absolvit University of Nebraska, a aplicat la Harvard, dar – ce să vezi – a fost respins. Auzind că la Columbia University School of Business era profesor idolul său, Benjamin Graham, optează pentru această școală, în cele din urmă.

Cine a fost mentorul lui Warren Buffett?

Benjamin Graham, co-autor al celebrei cărți „The Intelligent Investor”, este apologetul investițiilor pe termen lung în active cu un preț mai mic decât valoarea lor intrinsecă – așa-zisul „value investing”. De asemenea, când investești într-o companie (listată sau nu), nu doar cifrele sunt importante. Contează enorm calitatea echipei de management și avantajul competitiv al produsului sau serviciului pe care îl vinde compania respectivă.

Graham a refuzat, în primă instanță, să îl angajeze pe Buffett la firma sa de brokeraj. O legendă creditată de Investopedia spune că refuzul ar fi avut în spate o istorie nefericită a lui Graham însuși: inițial, a fost și el respins de Wall Street, din cauza faptului că era evreu – cel puțin asta credea el.

Tânărul Buffett se întoarce în Omaha natală, ca să lucreze la firma de brokeraj a tatălui. De notat că Howard Buffett a avut patru mandate în Congresul Statelor Unite. După trei ani de la refuz, Graham revine asupra deciziei și îl angajează pe Buffett.

La sfârșitul anilor 50, îl întâlnește pe Charlie Munger și povestea îți este bine cunoscută de aici încolo.

Warren Buffett, viața personală și averea

La 32 de ani, s-a căsătorit cu Susan Thompson. Cei doi se separă în 1977, însă rămân căsătoriți până la decesul lui Susan din 2004. Din 1978, Buffett locuiește împreună cu Astrid Menks, o ospătăriță cu care, paradoxal, fosta soție i-a făcut cunoștință. Din primul mariaj, investitorul are trei copii: Susie, Howard și Peter.

Este al șaptelea cel mai bogat om de pe planetă, cu o avere estimată de Bloomberg Billionaires Index la 121 miliarde de dolari. Deține aproape 38% din acțiunile de clasă A ale Berkshire, după cum reiese din raportările către bursă de anul trecut, citate de publicația americană. În scrisoarea către acționari din 2011, însuși Buffett spunea că poziția din Berkshire reprezenta peste 98% din averea sa.

Warren Buffett, un filantrop de miliarde

În vreme ce criticii îi reproșează că a salvat Goldman Sachs din marea criză financiară cerând dobânzi astronomice pentru creditul acordat băncii, Buffett e unul dintre filantropii de vârf ai planetei.

Până la moartea sa, aproape întreaga sa avere ar urma să fie donată Fundației Bill & Melinda Gates. Doar din 2006, a donat acțiuni Berkshire de clasă B în valoare de aproape 40 de miliarde de dolari.

Vorba de duh

Într-un articol de opinie publicat în The New York Times, în 2008, a formulat celebrul citat : „Cumpăr după o regulă simplă: teme-te când ceilalți sunt lacomi și fii lacom când ceilalți se tem.”

Să fie, oare, chiar atât de simplu? Până găsești un răspuns, poți urmări aici alte câteva intervenții memorabile ale „Oracolului din Omaha”.

Articole recomandate
Nu rata noutățile

Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, Bursa pe Bune. În plus, clienții au acces la rapoartele zilnice Zori de Bursă și rapoartele Flash Rezultate Financiare.

Esti gata sa investesti? - Investimental.ro
Ești gata să investești?

Începe de azi, e simplu.

Poți începe să tranzacționezi în 15 min. Cu deschidere de cont și alimentare incluse.