Conservă-ți capitalul prin setarea unor niveluri de alertă și de stop loss la nivelul instrumentelor individuale

De un lucru poți fii sigur, la bursă vei găsi oportunități investiționale tot timpul, trebuie doar să fii suficient de receptiv, informat și să dispui de lichiditățile necesare.

În același timp, corecțiile și volatilitatea cotațiilor sunt o constantă atunci când faci investiții, iar investitorii cu experiență știu că uneori pot apărea scăderi semnificative și în cazul unora dintre investițiile din portofoliu. Aceste scăderi pot provoca pierderi de capital semnificative iar recuperarea lui poate necesita o perioadă lungă de timp.

Abordarea investitorului pasiv în contextul volatilității pieței. Ca investitor pasiv în ETF-uri diversificate, volatilitatea pieței nu ar trebui să te determine să îți modifici strategia. Dacă ai ales să investești sume mici și recurente într-o structură de portofoliu predefinită, este recomandat să rămâi consecvent acestei abordări, indiferent de fluctuațiile pieței.

Strategia investitorului activ și monitorizarea portofoliului. Pe de altă parte, un investitor cu experiență care își administrează activ portofoliul va acorda atenție nu doar oportunităților de investiții, ci și evoluției instrumentelor în care a investit. În cazul unei deprecieri semnificative a prețului și a schimbării perspectivelor unui instrument, investitorul activ poate lua decizia de a renunța la acea investiție.

Setarea nivelului de alarmă. Un prim pas util este stabilirea unui nivel de alarmă. Dacă acest nivel este atins, investitorul trebuie să reevalueze investiția. Nivelul de alarmă, care poate fi setat la un procentaj specific (de exemplu, 5%, 10% sau 15% sub prețul de cumpărare), este o facilitate oferită de majoritatea platformelor de tranzacționare.

Utilizarea strategiei Stop Loss. Chiar dacă investitorul decide să păstreze investiția, este prudent să seteze un al doilea nivel de preț – Stop Loss. Dacă prețul instrumentului atinge acest nivel, se poate iniția vânzarea parțială sau totală a investiției. Platformele de tranzacționare permit setarea unor ordine de tip Stop Loss cu doi parametri: prețul de activare și prețul de exercitare.

Pe scurt, dacă am face o paralelă cu un meci de fotbal, am zice că este indicat să nu ne năpustim în atac orbește ci să fim atenți și la apărare. Și asta pentru că golurile prea multe primite de la adversar (în cazul nostru piața) vor fi greu de recuperat în economia meciului (perioada alocată investițiilor la bursă).

De aceea, deși pentru strategiile pasive nu e un subiect esențial, pentru investitorii activi setarea unor niveluri de alertă cu scopul de protejare a capitalului investit este la fel de important ca urmărirea oportunităților de investiții. Ideal ar fi să îți setezi astfel de niveluri de alertă în paralel cu setarea unora pentru stoparea pierderilor la nivelul fiecărei investiții individuale.

Articole similare