Și dacă nu investesc?

Ce se întâmplă dacă nu îți iei niciodată carnetul de șofer? Păi, îți garantăm că nu va fi sfârșitul lumii, dar, la fel cum și mersul pe bicicletă de aici și până la Fetești poate fi relativ obositor, la fel și ideea de a nu acumula financiar are niște dezavantaje.

Fiindcă da, cu banii pe care-i investești poți face alte lucruri. Poți călători, poți cumpăra canapeaua pe care o visezi de ani de zile…nu știm de ce visezi la o canapea de ani de zile, dar nu e treaba noastră…poți ieși la cină în fiecare seară…poți trăi acum pentru acum. Problema e că tocmai te-ai legat ombilical, în cel mai bun caz, de carieră fiindcă fără salariu ești rămas fără orice resursă financiară. Iar în cel mai rău caz ești legat de bancă fiindcă nu ne permitem tot ce ne dorim cu banii jos. Vrei o pauză? O schimbare?  Șapte ani în Tibet? Mult noroc…

Sau ia exemplul celor din afară, care în a doua parte a carierei își permit mai multă lejeritate în decizii și achiziții – fie că e vorba de locuințe, mașini, pauze sau proiectul tău de suflet de a filma viața din Kârgâzstan. Fără resursele din acumulare vei spera că salariul acoperă totul – dacă da, bravo, probabil ești deja CEO  – sau îți vei lua un credit. Ca să nu mai spunem de paradoxul – îmi urăsc jobul, dar plătește bine.

Hai să ajungem și la o concluzie – nu-i musai să investești și-ți poți folosi banii cum vrei. Dar ai opțiunea de a o face. Dacă venitul tău lunar poate cumpăra o insulă, dacă ai câștigat marele premiu al loteriei, dacă ai moștenit Arabia Saudita sau ai inventat sursa infinită de energie în mod sigur te descurci și cu ce ai. Dar daca ești că noi – un om normal cu un timp limitat de a strânge banii pe care îi vrei pentru a-ți duce planurile la capăt și vrei să faci mai mult decât să speri că îți vor pica bani din cer, atunci piața investițiilor e un teritoriu care timp de câteva sute de ani a demonstrat că poate construi prosperitate financiară nu doar pentru moguli. Deci, noi am recomanda să te gândești la asta.

Articole similare