Stabilește strategii diferite pentru destinații diferite ale sumelor investite

Ca să obții rezultate optime pentru investițiile tale de la bursă, este necesar să îți adaptezi strategia în funcție de destinația banilor. Dat fiind că destinațiile sunt diverse și presupun momente diferite pentru accesarea banilor, fiecare destinație este bine să aibă asociat un mix de investiții diferit. Pentru acest scop, platformele moderne îți permit să gestionezi unitar aceste destinații, prin subconturi special create, pentru a aloca administrării acestora cât mai puțin timp.

Dar hai să vedem cum ai putea investi plecând de la cele mai uzuale destinații ale banilor alocați investițiilor.

Investiții pentru libertate și securitate financiară pe termen lung. Când scopul tău este obținerea libertății și securității financiare, vei viza un orizont de investiții pe termen lung, de cel puțin 15-20 de ani. În acest caz, portofoliul tău diversificat va putea include treptat o pondere mai mare a instrumentelor cu venit variabil, precum acțiunile sau ETF-urile, acceptând și un risc mai mare. Este crucial să fii pregătit pentru perioade în care piața bursieră poate scădea sau să stagneze.

Investiții cu riscuri minime pentru situații de urgență. Dacă investești fonduri destinate situațiilor de urgență, riscurile asumate trebuie să fie minime. Astfel de investiții trebuie să fie lichidabile rapid și fără pierderi de capital. În acest scop, te vei orienta spre titluri de stat cu scadențe scurte.

Investiții pentru educația copiilor sau nepoților. Când dorești să economisești pentru educația copiilor sau nepoților, structura investițiilor poate fi similară cu cea pentru independența financiară, dacă perioada până la retragerea banilor este suficient de lungă. În schimb, dacă timpul este mai scurt (de exemplu, economisirea pentru facultate iar copilul sau nepotul este deja adolescent), abordarea trebuie să fie mai prudentă, cu o pondere mai mare în instrumente cu venit fix și scadențe adecvate.

Investiții pentru rotunjirea veniturilor din pensie. Dacă scopul tău este să-ți rotunjești veniturile din pensie, strategia va varia în funcție de vârsta investitorului și de timpul rămas până la pensionare. Cei mai tineri pot opta pentru o strategie mai dinamică, cu o expunere mai mare la instrumente cu venit variabil. Pe măsură ce te apropii de vârsta pensionării, este prudent să crești ponderea instrumentelor cu venit fix, alegând randamente mai sigure și mai puțin riscante.

Pe scurt, în funcție de obiectivele tale post investiționale de utilizare a banilor vei ajusta și strategia de investiții. Cu cât obiectivele sunt mai îndepărtate ca timp, cu atât strategia de investiții va putea include ponderi mai mari ale acțiunilor și ETF-urilor. Cu cât aceasta este mai apropiată, cu atât centrul de greutate se mută către instrumente cu venit fix, dintre care titlurile de stat sunt varianta cea mai sigură. Va trebui să ai în vedere și gradul de lichiditate a investițiilor pentru că și el îți poate afecta randamentul investițional într-un mod semnificativ.

Articole similare