Misterele pietrei negre (II): Cum s-a metamorfozat Larry Fink, șeful BlackRock, din critic într-un entuziast al criptomonedelor?

Ionut Ancutescu - Guest Author

Ionuț a făcut primii pași în presa de business cu echipa care pregătea lansarea Ziarului Financiar, în 1998. Ulterior, a lucrat în redacțiile Biz, Capital, Business Magazin, Money Express, Forbes și Adevărul. Cel mai lung „stagiu” al său este asociat cu NewMoney, revista pe care o coordonează din toamna lui 2016. Proiectul editorial, dedicat mediului antreprenorial, este susținut de investitorul Sacha Dragic – principalul acționar al Investimental.

Gândirea pe termen lung e ceea ce îl definește de minune pe Laurence (Larry) Douglas Fink, longevivul CEO al BlackRock, cel mai mai mare administrator de bani din lume. Iar relativ recenta sa incursiune în universul cripto nu reprezintă nici pe departe o abdicare de la această filosofie.

  • În 1986, departamentul pe care Larry Fink îl conducea în cadrul First Boston a pierdut 100 de milioane de dolari, unul dintre cele mai mari eșecuri financiare de până în acel moment. Doi ani mai târziu, a înființat BlackRock.
  • Fondul tranzacționabil (ETF-ul) care are drept activ suport Bitcoin al BlackRock este cel mai mare din categoria sa, administrând active de circa 15 miliarde de dolari. Larry Fink a fost dușmanul de moarte al criptomonedelor, până a înțeles că gusturile investitorilor s-au schimbat major.
  • Are o avere de „doar” 1,2 miliarde de dolari, de peste 35 de ori mai mică decât cea a șefului Blackstone, fondul de private equity sub umbrela căruia și-a construit compania.

„Întreg modelul de business al media e axat pe gândirea pe termen scurt: ce se întâmplă la Moscova, dar la Beijing, dar în Brooklyn? De ce a scăzut sau a crescut piața cu 0,2%? Băncile funcționează cam la fel: businessul lor e despre viteza cu care se mișcă banii. Foarte puțini oameni se gândesc pe termen lung”, spunea Fink prin 2015, într-un interviu pentru Harvard Business Review.

De altfel, laitmotivul apare și în scrisorile anuale pe care le adresează către liderii din toată lumea, cu țintă directă către fiecare CEO al companiilor în care BlackRock a investit. De exemplu, în scrisoarea din 2022, Fink amintește că a pornit BlackRock ca un startup prin 1988, fără să aibă prea mult habar despre ce implică managementul. De la „nenumărații” directori executivi cu care s-a întâlnit a învățat prin ce se disting companiile cu adevărat excepționale: fixarea unor obiective clare și respectarea unor valori constante. Poate sună un pic cam pretențios, dar proba timpului (e CEO de peste 35 de ani) vorbește dincolo de cuvinte.

Momentul umilinței

Parcursul lui Larry Fink (71 de ani) se întrepătrunde intim cu istoria BlackRock. După absolvirea unui MBA la Berkeley în 1976, se angajează la banca de investiții First Boston (acum, parte din Credit Suisse). După experiența de atunci, este creditat drept unul dintre pionierii derivatelor care au drept activ suport creditele ipotecare (mortgage-backed securities), instrumente financiare cu grad de risc ridicat care au fost, din păcate, unul dintre factorii declanșatori ai marii crize izbucnite cu 30 de ani mai târziu. I-a mers bine la First Boston până prin 1986, când departamentul pe care îl conducea a pierdut 100 de milioane de dolari, pentru că Larry a estimat eronat dinamica dobânzilor. Nimeni nu e perfect.

Pentru echilibrarea prezentării, e bine de punctat că până azi, CEO-ul BlackRock a stat sub „tirul” unor critici cu pedigree. De exemplu, Warren Buffett (nu mai are nevoie de nicio prezentare) sau Sam Zell (un miliardar care și-a făcut averea din imobiliare) spun că nu au nevoie de sfaturile lui Larry despre cum să-și conducă afacerile, așa cum rezultă dintr-un profil de pe LinkedIn. În 2018, Sam Zell l-a taxat aspru, după ce a aflat din The New York Times că are de gând să le recomande liderilor din business să pună accent pe responsabilitatea față de societate, dincolo de goana după profituri. Pur și simplu, Zell l-a făcut „extraordinar de ipocrit” pe șeful BlackRock, la momentul respectiv.

Revenind, Larry pleacă de la First Boston nu chiar cu capul sus. Trei decenii mai târziu, ținea un discurs la UCLA (aici a studiat științe politice), în care rememora cu tristețe episodul cu pricina: „Credeam că am înțeles piața, dar m-am înșelat – pentru că, în vreme ce eu o urmăream, lumea se schimbase”. În 1988, pune bazele viitorului BlackRock, alături de câțiva colegi de la First Boston, sub umbrela Blackstone, gigantul din private equity. Mai multe despre Blackstone, precum și despre Stephen Schwarzman, legendarul său CEO, găsești pe blogul Investimental.

Ce diferențe există între BlackRock și Blackstone?

După cum ai observat BlackRock și Blackstone înseamnă cam același lucru: piatră neagră. Ca să nu mai spunem că  „schwarz” tot negru înseamnă, în limba germană. Șeful Blackstone își amintea într-un interviu pentru CNBC de acum șapte ani că, atunci când Larry s-a decis să plece pe drumul lui, în 1994, între cei doi a început o discuție amuzantă. Swarzman a fost de acord cu propunerea partenerului său ca ambele entități să aibă „negru” în denumire, sugerând ideea de companii surori. (Până să se desprindă, actualul BlackRock se chema Blackstone Financial.)

A fost un pariu curajos, întrucât părerea consultanților era că asemănarea dintre cele două nume ar putea crea confuzie în mintea clienților. În plus, dacă una dintre firme ar fi performat prost, iar cealaltă ar fi dus-o bine, exista riscul producerii unei nefericite „contaminări” la nivel de percepție generală. Ca idee, după colapsul grupului de asigurări AIG în timpul marii crize financiare, reprezentanții băncii ING România au ieșit public pentru a lămuri că, în ciuda sonorității apropiate, între cele două entități nu există nicio legătură.

Din fericire pentru cei doi, și Blackstone, și BlackRock au dus-o la superlativ. Blackstone este cel mai mare administrator de active alternative (are un portofoliu de peste un trilion de dolari), cu investiții în private equity, imobiliare și infrastructură. Pe de altă parte, BlackRock, listat în 1999, administrează active de circa 10 trilioane de dolari (cifră valabilă pentru 31 decembrie 2023), adresându-se atât investitorilor instituționali, cât și persoanelor fizice.

BlackRock oferă produse financiare cu expunere pe acțiuni, instrumente cu venit fix, instrumente alternative (altele decât acțiunile sau obligațiunile) sau monetare. De asemenea, firma a lansat mai multe fonduri tranzacționabile (ETFs – exchange-traded funds). Pe val acum este iShares Bitcoin Trust, un ETF Bitcoin tranzacționabil pe piața spot creat în ianuarie 2024 (totodată, e cel mai mare din această categorie), care deține peste 200.000 de unități Bitcoin, în valoare de peste 15 miliarde de dolari, potrivit unui clasament Quartz.  

Larry Fink – septuagenarul evanghelist al Bitcoin

Relația lui Larry cu criptomonedele a evoluat încetul cu încetul. În 2017, credea că Bitcoin e doar „un indice al spălării banilor”, după cum rememora The Wall Street Journal, la început de martie 2024. Acum, BlackRock, după întorsătura de 180 de grade a șefului său vizavi de Bitcoin (clienții, a realizat el, își doreau tot mai mult acest produs), este principalul promotor al criptomonedei, la nivelul publicului larg. Investitorii de retail se simt mult mai confortabil să cumpere și să vândă Bitcoin, nu prin platforme de tranzacționare cripto, cărora colapsul FTX le-a adus un enorm deserviciu de imagine, ci prin intermediul conturilor deschise la clasicele case de brokeraj.

Prin prestanța și stabilitatea companiei pe care o conduce, Larry Fink a legitimat, de fapt, cea mai populară criptomonedă. Asta, evident, în condițiile în care Securities and Exchange Commission (forul care supraveghează piața de capital americană) a aprobat ETF-urile Bitcoin, în ianuarie 2024. Depășirea recordului istoric din 2021, cuplată cu apropiatul moment al „halvingului” – înjumătățirea recompensei acordate „minerilor” –, au făcut din Bitcoin o monedă frecventabilă până și de investitorii extrem de conservatori. Fondul de pensii al Japoniei, cel mai mare din lume, cochetează cu ideea de a-și diversifica portofoliul cu cripto, relatează CNBC.

Viața personală și averea

Larry – născut pe 2 noiembrie 1952 în Van Nuys, California – este fiul unei profesoare de engleză și al proprietarului unui mic magazin de pantofi, potrivit Cointelegraph. Posibilitățile relativ modeste ale familiei l-au determinat să frecventeze doar școli de stat – University of California, Los Angeles (UCLA) și University of California, Berkeley –, ceea ce a reprezentat o lecție în sine.

S-a căsătorit cu iubita sa din liceu, Lori, iar cuplul are trei copii. Averea familiei e relativ mică, oricât de bizar ar părea formularea: puțin peste 1 miliard de dolari. Prin comparație, fostul său partener, Stephen Schwarzman, deține active în valoare de peste 43 de miliarde de dolari, fiind a 29-a cea mai bogată persoană din lume, conform Bloomberg Billionaires Index

Iar, dacă rândurile de mai sus ți se par prea multe sau prea puține, poți să parcurgi viața lui Larry Fink, supranumit și „gurul obligațiunilor”, urmărind această animație de 12 minute, marca Medium.com.

Disclaimer: Acest text nu este scris de ChatGPT.

Articole recomandate
Nu rata noutățile

Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, Bursa pe Bune. În plus, clienții au acces la rapoartele zilnice Zori de Bursă și rapoartele Flash Rezultate Financiare.

Esti gata sa investesti? - Investimental.ro
Ești gata să investești?

Începe de azi, e simplu.

Poți începe să tranzacționezi în 15 min. Cu deschidere de cont și alimentare incluse.